Chřest s omáčkou „sauce vierge“

Venku to tak nevypadá, ale jednou bude zase hezky. Tak abychom byli připravení, je tu recept na chřest s omáčkou „vierge“, neboli panenskou. Občas se s ní můžeme setkat i ve zdejších restauracích, má ale většinou k originálu daleko. Princip panenské omáčky spočívá v tom, že je připravena ze syrových a co možná  nejčerstvějších surovin. Hodí se nejenom k chřestu, k tomu tedy obzvlášť dobře, ale i k různě upraveným rybám, ke grilovaným bílým masům, do těstovinového salátu… Je to na vás!

svazek zeleného chřestu

4 velká zralá rajčata
1 šalotka
šťáva z jednoho citrónu
4 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř, sůl
hrst zelených bylinek (petrželka, pažitka, bazalka)

Chřest očistíme, odlomíme spodní dřevnaté části (chřest vezmeme za konce, každou rukou za jeden :-), a lehce ohýbáme, praskne přesně v místě, které potřebujeme) a oloupeme škrabkou na brambory, abychom chřest zbavili vláken. chřest sauce viergeChřest uvaříme v páře, počítejme asi 10-12 minut, aby zůstal pěkně křehký.

Mezitím spaříme a oloupeme rajčata (rajčata ponoříme na chvíli do vařící vody, ochladíme vodou studenou a lehce sloupneme slupku), zbavíme je semínek a nakrájíme na drobné kostičky, šalotku a bylinky nasekáme nadrobno, v misce všechno smícháme s citrónovou šťávou, olejem, osolíme, opepříme. Chřest narovnáme na talíře a ještě teplý pokryjeme omáčkou a zakápneme ještě znovu dobrým olivovým olejem. Podáváme jako předkrm s čerstvou bagetou nebo jako přílohu ke grilovanému plátku bílé tresky (třeba) s rýží.

 

chřest sauce viergeDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.