Sézona chřestu už je zase tady a v naší samoobsluze začala přímo neodolatelně, neboť se vytasili s krásným zeleným chřestem za 19,90! Nekupte to… Takže jsme měli malé chřestové orgie, ale nebojte, začnu pomalu jen polévkou. Hezky jarně zelenou (abych si tu zelenou pojistila, pomohla jsem si špenátem :-). Tady je recept:
Chřestová polévka s pecorinem
pro 4 strávníky
asi 2 svazky zeleného chřestu
1 šalotka
3 vrchovaté hrsti mladého špenátu
4 vrchovaté polévkové lžíce čertsvě strouhaného pecorina (nebo parmezánu)
olivový olej
sůl, pepř
čerstvá bazalka
případně jemně nastrouhaná kůra z půlky citrónu
Chřest očistíme, hlavičky odkrájíme a zbytek nakrájíme na kousky. Šalotku nakrájíme nadrobno. Orestujeme ji na trošce oleje, přidáme kousky chřestu a zase restujeme, až chřest začne lehoučce hnědnout po okrajích. Zalijeme vodou, aby chřest byl zrovna ponořený, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Přidáme špenát a bazalku, vaříme ještě asi 2 minuty a odstavíme.
Mezitím si hlavičky chřestu překrojíme podélně napůl, opečeme je na pánvi, asi 3 minuty, osolíme a necháme stranou.
Polévku rozmixujeme na jemný krém, přidáme do ní sýr a citrónovou kůru, ochutnáme, dosolíme, je-li potřeba a polévku podáváme horkou s opečenými hlavičkami chřestu a toastem.
Dobrou chuť!