Chřestová polévka se špenátem

Dlouho jsme tu neměli recept na polévku. Tak dnes! Tenhle recept se kromě toho, že polévka, podle něj uvařená, je strašně dobrá, hodí také proto, že je zelený a obsahuje špenát, což se nám pohanům bude hodit na Zelený čtvrtek a vůbec je takový velikonoční. Klidně by mu slušelo i ztracené vejce. A kromě toho všeho nám ohlašuje chřestovou sezónu! Tak tady je:

Chřestová polévka

Chřestová polévka se špenátem

500 g zeleného chřestu
1 velký brambor, oloupaný, nakrájený na kostky
100 g mladého špenátu
1 stroužek česneku
1000 ml zeleninového vývaru (i z kostky)
100 ml sladké smetany
muškátový oříšek
sůl, pepř

K podávání:
zakysaná smetana
olivový olej
toasty se sýrem

Z chřestu odkrojíme asi dva centimetry od konce a také odkrojíme hlavičky. Odkrojené konce vyhodíme, hlavičky si ponecháme. Stonky chřestu oloupeme. Dáme vařit zeleninový vývar, přihodíme chřestové stonky, česnek, špenát, brambor, opepříme, přistrouhneme asi pětkrát muškátový oříšek a vaříme pod pokličkou, dokud nejsou brambory měkké.

Mezitím uvaříme hlavičky chřestu v osolené vodě, asi 5 minut. Scedíme a uchováme v teple.

Chřestová polévka

Polévku rozmixujeme se smetanou a dáme ještě povařit, pokud je příliš řídká. Podáváme se lžící zakysané smetany, hlavičkami chřestu a toastíky se sýrem, zakápnutou olivovým olejem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.