Dlouho jsme tu neměli recept na polévku. Tak dnes! Tenhle recept se kromě toho, že polévka, podle něj uvařená, je strašně dobrá, hodí také proto, že je zelený a obsahuje špenát, což se nám pohanům bude hodit na Zelený čtvrtek a vůbec je takový velikonoční. Klidně by mu slušelo i ztracené vejce. A kromě toho všeho nám ohlašuje chřestovou sezónu! Tak tady je:

Chřestová polévka se špenátem
500 g zeleného chřestu
1 velký brambor, oloupaný, nakrájený na kostky
100 g mladého špenátu
1 stroužek česneku
1000 ml zeleninového vývaru (i z kostky)
100 ml sladké smetany
muškátový oříšek
sůl, pepř
K podávání:
zakysaná smetana
olivový olej
toasty se sýrem
Z chřestu odkrojíme asi dva centimetry od konce a také odkrojíme hlavičky. Odkrojené konce vyhodíme, hlavičky si ponecháme. Stonky chřestu oloupeme. Dáme vařit zeleninový vývar, přihodíme chřestové stonky, česnek, špenát, brambor, opepříme, přistrouhneme asi pětkrát muškátový oříšek a vaříme pod pokličkou, dokud nejsou brambory měkké.
Mezitím uvaříme hlavičky chřestu v osolené vodě, asi 5 minut. Scedíme a uchováme v teple.

Polévku rozmixujeme se smetanou a dáme ještě povařit, pokud je příliš řídká. Podáváme se lžící zakysané smetany, hlavičkami chřestu a toastíky se sýrem, zakápnutou olivovým olejem. Dobrou chuť!