Dnešní recept může přijít vhod, až bude potřeba předkrm na slavnostní stůl. Nazvala jsem to chřestový dortík, z nedostatku lepších nápadů. Je to efektní a jednoduché, takže blýsknout se může každý. Až budete vybírat chřest, vyberte svazek, kde je víc štíhlých stonků, než pár tlusťochů. A hlavně ať je chřest čerstvý a křupavý, nesmí mít svraskalou slupku. Kdo nemá rád kozí sýr, může použít jen lučinu. Tady je recept:
Chřestový dortík
1 svazek zeleného chřestu
100 g Lučiny
120 g čerstvého kozího sýra
2 polévkové lžíce jogurtu
2 plátky želatiny
dvě vrchovaté hrsti jemně posekané směsi zelených bylinek (petrželka, bazalka, estragon, fenykl, libeček, pažitka)
sůl, pepř – raději bílý
citrónová šťáva a kůra
olivový olej
pár plátků uzeného lososa
Z chřestu odlámeme spodní části (stonek držíme v jedné ruce a druhou rukou ho ohýbáme, až někde ve spodní části praskne) a zahodíme. Chřest oloupeme, hlavičky samosebou ne, ty odkrojíme tak, abychom získali asi šesticentimetrové kousky. Zbytek chřestu nakrájíme na drobná kolečka. Do malého hrnečku dáme vařit vodu, osolíme ji, opepříme a přikápneme trochu olivového oleje. Vaříme kolečka chřestu a odkrojené hlavičky asi 5 minut. Scedíme, propláchneme hned studenou vodou, kterou napustíme i do hrnečku a vsypeme do ní chřest, aby se rychle zchladil a neztratil barvu. Znovu scedíme a necháme řádně okapat.
Želatinu namočíme do studené vody. Připravíme si kulatou formu o průměru 10 cm a vyložíme ji fólií (nejlepší je tužší potravinová fólie, ne ta natahovací v roličce, ale i ta bude stačit). Můžeme použít samozřejmě i jinou formičku, třeba malý srnčí hřbet nebo jednotlivé menší formičky. Vždy je ale vyložte fólií, aby se dortíky dobře vyklápěly.
Lučinu, kozí sýr a jogurt (lžičku si ponecháme na rozpuštění želatiny) rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou, vmícháme bylinky a kolečka chřestu. Želatinu vymačkáme a v malé mističce ji v lžičce jogurtu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Postačí tak 20 vteřin. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do směsi. Do formy dáme jednu vrstvu sýrové směsi, na ni položíme pár hlaviček chřestu, přikryjeme další vrstvou, zase hlavičky a zakryjeme poslední vrstvou sýrové směsi. Formu dáme na několik hodin do lednice, aby dortík pěkně ztuhl. Před podáváním opatrně stáhneme formu z dortíku, můžeme si pomoct nahřátým tenkým nožem, kterým objedeme obvod dortíku uvnitř formy. Chřestové hlavičky, které nám zbyly, podélně rozpůlíme a ozdobíme jimi strany dortíku. Doprostřed pokud možno ozdobně naskládáme plátky uzeného lososa a posypeme špetkou strouhané citrónové kůry. Podáváme s čerstvým pečivem a s vychlazeným suchým bílým vínem.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Většinou jen obdivně vzdychám a nekomentuji, tak z poloviny dříve nebo později uvařím….
Ale tohle je krása, už hledám vhodné formičky na jednoporcovky, je to škoda krájet :-)
Dumám nad těmi bylinkami – automatická asociace losos – kopr… ten tam není z pochopitelného důvodu, neladil by s ostatními, ale zarazil mne tam ten libeček. V Tvých vyladěných receptech má všechno svůj smysl – ale pořád nějak nevím. Kombinaci ostatního cítím na jazyku…Fakt tam ten libeček něco dělá???
Libeček mám obzvlášť ráda, takže je to moje osobní kombinace. Utržený čerstvý jarní libeček ze záhonu spolu s čerstvým estragonem a bazalkou, s tím divokým fenyklem (roste taky divoce na záhonku už několik let :-) a petrželkou je přesně to pravé, kořeněné, se závanem Středozemí. Ale pochopitelně se dá vypustit, jako kterákoliv jiná bylinka z toho seznamu. Někdo třeba dá zase jenom ten kopr. Ničeho se neboj a řiď se instiktemn :-). Děkuju za komentář!