Na to, jak často vařím z cizrny, je tu na hrnci moc málo cizrnových receptů. Abych to napravila, sepsala jsem tenhle cizrnový salát s grilovanou paprikou a harissou. Nevím, pro kolik jedlíků tohle množství je, je toho zkrátka pěkná mísa.
250 g suché cizrny
1 velká žlutá paprika
1 velká červená paprika
1 malá cibule, nejlépe červená
100 g černých oliv
1 vrchovatá polévková lžíce kaparů
1/2 kávové lžičky harissy
šťáva z půlky citrónu
1 kávová lžička vinného octa (z sherry například)
olivový olej
sůl, pepř
pažitka
Cizrnu den předeme namočíme do studené vody. Papriky si můžeme připravit také dopředu – rozkrojíme je na půl, zbavíme je jádřinců, omyjeme. Plech vyložíme papírem na pečení, papriky položíme slupkou nahoru a šoupneme do trouby pod rozehřátý gril. Pečeme asi deset minut, nebo prostě tak dlouho, až slupky paprik zčernají. Uložíme je do porcelánové misky, přetáhneme fólií a necháme vychladnout. Po vychladnutí slupky lehce stáhneme. Papriky proložíme v misce lístky bazalky, prolijeme olivovým olejem a necháme odležet.
Druhý den cizrnu uvaříme ve vodě, ve které jsme ji měli namočenou a kterou jsme osolili, doměkka. Trvá to zhruba 40 minut, radím ochutnat, každému cizrna chutná uvařená jinak, někdo ji má radši měkkou, někdo dává přednost cizrně na skus. Uvařenou cizrnu scedíme a necháme vychladnout. Tuhle etapu si můžeme ulehčit použitím cizrny z plechovky, ale čerstvě uvařená je lepší (a z jednoho půlkilového pytlíku jí je opravdu hodně).
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno, v misce smícháme citrónovu šťávu, ocet, sůl, pepř, harissu a za stálého šlehání přiléváme olivový olej, až vznikne hustší emulze. Hned ji nalijeme na cizrnu a přidáme cibuli. Promícháme. Papriky nakrájíme na proužky, olivy na poloviny a přidáme k cizrně, stejně jako kapary a pažitku. Všechno dobře promícháme a necháme aspoň hodinu odležet.
Podáváme s pečivem, se zeleným salátem s rajčaty, samotné, jako součást mezze nebo ke kusu masa…
Dobrou chuť!