Dnešní recept jsem potkala v podobě čokoláda-kokos-pekanové ořechy. Jelikož ale máme přebytky ořechů, peče se teď u nás všechno možné ořechové, takže mně vyšly čokoládové koláčky s ořechy. Kokosové můžou být také dobré, pokud byste chtěli raději realizovat takové, použijte suroviny, uvedené v závorkách. S ořechy je to takové vánoční, jak prohlásil syn, poté co slupnul první koláček. Jsou to takové křehké koláčky s brownie náplní. A recept jsem našla tady.
Čokoládové koláčky s ořechy (nebo kokosem)
Na kakaové těsto:
70 g cukru moučky
30 g mletých ořechů (nebo lískových oříšků)
25 g kakaa
140 g másla
1 vejce
250 g mouky
špetka soli
50 ml rumu
Na náplň:
50 g másla (nebo kokosového oleje)
150 g tmavé čokolády
3 vejce
100 ml kokosového krému (nebo šlehačky)
50 g mletých ořechů (nebo kokosu)
80 g medu (nebo javorového sirupu)
80 g tmavého třtinového cukru
špetka soli
asi 100 g ořechových jader (nebo pekanových ořechů)
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy robotu a krátce prohněteme, až těsto vytvoříhladkou kouli. Můžeme to samosebou udělat i na válu, v tom případě prosijeme mouku s kakaem a cukrem a solí, do důlku uprostřed dáme vejce a rum, okolo nakrájíme studené máslo a rychle zpracujeme těsto. Hned z něj vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm a vyložíme formičky na tarteletky o průměru asi 10 cm, vymazané máslem. Já jsem dělala 4 větší koláčky a 12 malých, které jsem pekla ve formě na muffiny (v tom případě vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm, akorát se vejdou do formiček). Propícháme dno vidličkou a uložíme na hodinu do lednice.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Těsto ve formičkách přikryjeme alobalem (natrháme si odpovídající kusy), zatížíme fazolemi (ne v plechovce, ale suchými!) a pečeme zhruba 10 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Vejce šleháme s cukrem, až je směs smetanová a asi dvakrát zvětší objem. Čokoládu rozehřejem buď s máslem, nebo kokosovým olejem, rozmícháme dohladka. Vlijeme do vaječné směsi, přidáme med (nebo javorový sirup), mleté ořechy (nebo kokos), špetku soli, promícháme opatrně, ale důkladně a plníme předpečené korpusy. Na krém poklademe celá jádra ořechů vlašských nebo pekanových a pečeme ještě asi 20 – 25 minut, podle velikosti formiček. Hlídáme, kakaová hmota se nesmí spálit, jinak by byla hořká. Podáváme s trochou šlehačky, zmrzlinou nebo jahodami, natrefíte-li ještě na pěkné.
Dobrou chuť!