Po delší době si dáme něco sladkého. Zbylo mi trochu pomerančové karamelové omáčky a kelímek mascarpone v lednici už taky toužil splnit svou historickou úlohu, řekla jsem si, že bych měla trochu zaimprovizovat a vyšlo mi toto: čokoládové muffiny s krémem z mascarpone s příchutí pomerančového karamelu. Nedělala jsem přímo muffiny, mám hezkou malou formu na mini savariny, ale můžete udělat jaký tvar se vám zachce.
Na 8 kousků
Na těsto:
50 g hořké čokolády
50 g mléčné čokolády
60 g másla
2 vejce
50 g cukru
50 g hladké mouky
Na pomerančový karamel:
120 g cukr (krupice, krystal)
4 lžíce vody
šťáva ze dvou pomerančů (nebo ekvivalent, cca 1,5 dcl pom. džusu)
50 g slaného másla
Na krém:
200 g mascarpone
3-4 lžíce pomerančového karamelu
Připravíme karamel: cukr a vodu dáme do kastrůlku a uděláme (bez míchání) tmavší karamel. Mezitím si trochu zahřejeme pomerančovou šťávu. Když je karamel hotový, odstavíme a vlijeme do něj lžíci studené vody (aby se zastavil proces karamelizace), vmícháme máslo, pokrájené na kousky a potom šťávu. Rozmícháme na mírném plameni a máme omáčku hotovou. Kdyby se zdála moc řídká, necháme povařit do zhoustnutí. Necháme zchladnout.
Mascarpone rozmícháme v misce, přidáme pomerančový karamel, rozmícháme, krém si dáme do zdobicícho sáčku a uložíme v chladnu.
Troubu si rozehřejeme na 180°C.
Čokoládu rozpustíme s máslem buď v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni. Rozmícháme na hladkou hmotu. V jiné misce ušleháme vejce s cukrem do pěny, opatrně přidáme mouku a nakonec po několika částech čokoládovou směs. Těsto rozdělíme do formiček na bábovičky nebo muffiny, já jsem použila formu na osm savarinů, což je bábovička s důlkem uprostřed, kde se hezky vyjímá kopeček krému.
Pečeme nejdéle 15 minut, stačí i méně, pokud vám trouba hodně hřeje (nastavíme si ji sice na 180°C, ale každá trouba má o této teplotě jinou představu).
Necháme vychladnout, vyklopíme a doprostřed každého důlku (nebo navrch muffinu) nastříkáme krém z mascarpone, smíchaného s několika lžícemi pomerančového karamelu. Podáváme s třeba s nadrobno pokrájenými jahodami, jemně pocukrovanými a posypanými nasekanou čerstvou mátou. Dobrou chuť!