Čokoládový dort s mučenkovým krémem

Po delší době něco sladkého. Asi všichni znáte zvláštní oválné věcičky, které se víceméně bez povšimnutí válí v sekci Ovoce v samoobsluhách, věcičky s divnou tvrdou šedohnědou, většinou scvrklou slupkou, nevypadají úplně vábně, že? Ale když se odvážíme, věcičky zakoupíme a vybavíme se ostrým nožem, kterým opatrně rozřízneme tu nepěknou slupku, věcička se nám odmění voňavou, kyselou šťávou a když máme štěstí, bude i trochu dužiny :-). Mučenka. Aromatická a v kombinaci s čokoládou báječná. Dnes tu máme čokoládový dort s mučenkovým krémem, sofistikovaný v chuti, ale přesto nijak složitý na výrobu. Tady je recept:

Čokoládový dort s mučenkovým krémem

Čokoládový dort s mučenkou

Na korpus:
70 g hladké mouky
15 g kakaa
1/2 kávové lžičky jedlé sody
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 vejce
105 g cukru
2 polévkové lžíce oleje
75 ml kefíru, podmáslí nebo acidofilního mléka
pár kapek vanilkové esence
špetka soli

Mučenkový krém:

2 plody mučenky
3 plátky želatiny
2 žloutky
40 g cukru
125 ml mléka

Krém:
85 g tmavé čokolády
90 ml smetany na šlehání
2 polévkové lžíce změklého másla
1 polévková lžíce limoncella (nemusí být)

Čokoládový dort s mučenkou

Troubu předehřejeme na 180°C. Jednu formu o průměru 15 cm lehce vymažeme máslem, vyložíme papírem na pečení (papír otočíme, aby byl pomaštěný z obou stran). Druhou stejně velkou formu jen vyložíme papírem. Nemáme-li dvě formy, upečeme nejdřív korpus a pak formu použijeme na přípravu krému.

Do jedné misky přesijeme mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. V druhé misce rozmícháme vejce, cukr, olej, kefír a vanilku. Smícháme obě směsi dohromady a těsto nalijeme do připravené formy. Pečeme zhruba 35 minut. Necháme kompletně vychladnout na mřížce.

Želatinu namočíme do studené vody. Mučenky rozkrojíme, opatrně, nejlépe nad miskou, abychom nepřišli o vzácnou šťávu. Štávu zachytíme a přecedíme. Potřebujeme jí asi 3 kávové lžičky. Mléko zahřejeme. Nesmí se vařit, ani se blížit k bodu varu, žloutky v krému by se srazily a to je nevratný proces :-). Žloutky rozšleháme s cukrem, jen aby se spojily,
tenkým praménkem vlijeme teplé mléko, stále šleháme metličkou a vrátíme do katrůlku. Vaříme na slabém plameni 5 minut a stále mícháme. Mimo oheň vmícháme vymačkanou želatinu a mučenkovou šťávu. Krém nalijeme do připravené formy a necháme v chladnu úplně ztuhnout.

Čokoládový dort s mučenkou

Korpus překrojíme podélně, vložíme do něj mučenkovou náplň a přiklopíme. Dáme do chladna.

Připravíme si krém na potření dortu. Smetanu zahřejeme a nalijeme ji na čokoládu. Po chvilce rozmícháme na hladkou hmotu, zapracujeme změklé máslo a limoncello a necháme chvilku v chladnu ztuhnout, aby se krém dal roztírat. Potřeme dort ze všech stran a necháme aspoň dvě hodiny rozležet. Dobrou chuť!

Čokoládový dort s mučenkou
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.