Dnes recept na přání – sladký k smrti .-). Ale také moc dobrý. Ale pozor – jen pro zaryté milovníky čokolády!
Čokoládový koláč s arašídovým máslem
Na těsto:
150 g hladké mouky
100g studeného másla, pokrájeného na malé kousky
50 g cukru moučky
1 žloutek
2 lžíce studené vody
špetička soli
Na krém:
300 g čokolády
200 ml smetany
100 ml mléka
50 g cukru
30 g másla
3- 4 vrchovaté polévkové lžíce arašídového másla
drcené neochucené arašídy a ozdobu
Koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme papírem na pečení, otočíme ho naruby a necháme stranou.
Těsto vyrobíme rychlým zpracováním všech přísad. Hned ho rozválíme na kolo o velikosti formy, těsto přeneseme doformy, dno propícháme vidličkou a necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout.
Smetanu a mléko zahřejeme skoro k varu, nalijeme na čokoládu. Necháme odstát, rozmícháme, přidáme máslo, pokrájené na kousky a cukr, znovu rozmícháme. Necháme při pokojové teplotě trochu ztuhnout, občas promícháme gumovou stěrkou – opatrně, abychom v krému nezanechali bublinky.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Těsto ve formě překryjeme alobalem (okraje těsta můžeme potřít bílkem, budou hezky lesklé), nasypeme na něj suché fazole a pečeme asi 15 minut. Potom alobal s fazolemi odstraníme a dopečeme ještě asi 10 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
Vychladlý korpus bohatě potřeme arašídovým máslem. Na arašídové máslo rozetřeme vychladlý čokoládový krém, posypeme podrcenými arašídy a necháme v lednici ztuhnout.
Dobrou chuť!
6 komentářů
Zkusím dnes upéct. Děkuji za sdílení!
Tak jak to dopadlo?
Tento koláč je bez pochyby vynikající a to zejména díky množství čokolády, kterou se v receptu zjevně nešetří.Petro,ještě jednou Ti děkuji a těším se do budoucna na další počiny z Tvé „dílny“.?Tom H.
Děkuji, děkuji, od ochutnávačů chvála vždycky potěší! Počkej na Rumcajsovi, něco dovezu :-). A prej ať ti to hlavně brzdí!
Omlouvám se že jsem nenapsala dřiv.
Dopadlo to super, povedl se mi. Už jsem ho dělala tak pětkrát :) Teď je oblíbený doma. Dekuji moc!
Díky, Iryno, to mě těší! Petra.