Čokoládový koláč se slaným karamelem a ořechy

Tenhle čokoládový koláč se slaným karamelem a ořechy osobně doporučuji jen opravdu vášnivým milovníkům čokolády. Je to sladké, sladké, sladké (ale všichni, kromě mě, tím byli absolutně nadšeni).  Při přípravě je třeba nechat karamelovou vrstvu s ořechy pořádně ztuhnout v lednici, ve vodorovné poloze, aby se karamel při polévání čokoládovým krémem neshrnul k jedné straně. Kombinace čokolády a slaného karamelu je opravdu dobrá, je škoda o ni přijít.

Pro formu o průměru cca 24 cm.
Čokoládový koláčNa těsto:
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
25 g mletých mandlí
125 g studeného másla
1 vejce
špetka soli
kapka vanilkového extraktu

Mouku se solí prosijeme na vál, doprostřed dáme cukr, mandle, vanilku a vejce, dokola nakrájíme máslo a rychle vypracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme do koláčové formy, propícháme vidličkou a necháme v lednici nejméně 45 minut odpočinout.

Na slaný karamel:
150 g cukru krupice
50 g slaného másla
2 dcl smetany na šlehání
3 g želatiny, namočené ve studené vodě
125 g nasucho opražených vlašských nebo pekanových ořechů
Čokoládový koláč

Z cukru si uděláme tmavý karamel, stáhneme z ohně, vmícháme nejdřív nakrájené studené máslo, pak smetanu, vrátíme na oheň a rozmícháme na hladkou hustou omáčku. Necháme trochu zchladnout a vmícháme želatinu.

Na čokoládový krém:
100 g tmavé čokolády
80 g mléčné čokolády
2 žloutky
50 g cukru krupice
100 ml mléka
175 ml smetany ke šlehání
3 g želatiny, namočené ve studené vodě

Troubu zahřejeme na 200°C.

Korpus vyndáme z lednice, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut při 200°C. Poté troubu ztlumíme na 180°C a dopékáme dalších 10 minut. Korpus musí být pěkně zlatý, ne hnědý. Necháme vychladnout.

Na vychladlý korpus nasypeme opražené ořechy,Čokoládový koláč rovnoměrně zalijeme karamelovou omáčkou a dáme do lednice nejméně na hodinu ztuhnout. Mezitím si připravíme čokoládovou omáčku. Mléko a smetanu zahřejeme až k varu. Žloutky s cukrem ručně prošleháme, na směs nalijeme horké mléko a rozmícháme. Vrátíme do kastrolu a mícháme, až nám směs zhoustne. Pak do ní vmícháme (už mimo oheň) nalámanou čokoládu a nakonec želatinu. Krém nalijeme na vychlazený koláč a opět necháme alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici.
Čokoládový koláč
Podáváme s kopečkem crème fraiche nebo samotný. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.