Čokoládový koláč s ricottou

Čokoládový koláč s ricottouVčerejší masové kuličky jsou sice vynikající, ale prý nejsou moc fotogenické, tak aby tu dlouho nestrašily, dáme si fotogenický a k tomu také dobrý čokoládový koláč s ricottou. A už nikdy nebudete muset vyhodit kelímek ricotty, který se přiblížil expiraci a vy zaboha nemůžete přijít na to, co s ním. Koláč je lehký, podobá se konzistencí trochu brownies a pokud vám ho kousek zbyde do druhého dne, bude ještě lepší. Navíc je ještě bezlepkový, což se někomu může také hodit. Tady je recept:

Čokoládový koláč s ricottou

na formu o průměru 20 – 22 cm

250 g ricotty
3 vejce
1 sáček vanilkového cukru
150 g tmavé čokolády
40 g másla
30 g cukru
4 polévkové lžíce mléka
2 polévkové lžíce Maizeny (nebo Gustinu)
špetka soli

Troubu rozehřejeme na 180°C. Formu si vyložíme papírem na pečení, potřeným z obou stran máslem.Čokoládový koláč s ricottou

Čokoládu rozehřejeme s máslem. Dobře to jde v mikrovlnné troubě, ale zkoušejte to při nízkém výkonu a po krátkých intervalech, vždy pečlivě promíchejte, až je hmota tekutá, hladká a lesklá. Oddělíme bílky a žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry do lehké pěny, potom ji přidáme do misky k čokoládě. Promícháme, přidáme mléko, Maizenu (nebo Gustin) a ricottu. Pečlivě promícháme, potom do směsi gumovou stěrkou opatrně vmícháme sníh. Těsto nalijeme do formy a pečeme 35 minut. Necháme mírně zchladnout, vyklopíme na mřížku a po úplném vychladnutí pocukrujeme, posypeme třeba opraženými podrcenými pistáciemi a podáváme vlažné, nebo ještě lépe druhý den vychlazené z lednice. Čokoládový koláč s ricottou

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

6 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.