Dnešní recept je trochu zvláštní, co se týče přípravy, rozhodně ale není nijak složitý. Mají ho rádi i ti, kdo jinak čokoládové dezerty nevyhledávají. Díky tomu, že v něm jsou použity jen bílky, je totiž lehoučký a spojení se švestkami je … no prostě delikátní :-). Dávám přednost tomu, namáčet švestky do koňaku, ale rum udělá také dobrou službu. Pokud by někdo chtěl úplně vyloučit alkohol, může švestky namočit do čaje. Tak a tady je recept na čokoládový koláč se sušenými švestkami:

Čokoládový koláč se sušenými švestkami
na rozevírací formu o průměru 23 cm
85 g hladké mouky
100 g tmavé čokolády
25 g kakaového prášku
140 g cukru + 40 g
1 kávová lžička skořice
50 g másla
4 bílky
250 g sušených švestek, vypeckovaných
4 – 5 polévkových lžic koňaku nebo rumu
Švestky necháme macerovat v koňaku nejméně 2 hodiny předem.
Formu vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení, který obrátím, aby byl pomaštěný z obou stran.
Troubu zahřejeme na 190°C.
Máslo, čokoládu, kakao, skořici, 140 g cukru a 100 ml vody dáme do kastrůlku a zahříváme na malém plamínku. Mícháme, dokud nezískáme pěkně homogenní hladkou hmotu. Necháme úplně vychladnout.
Bílky šleháme téměř dotuha, pak přidáme 40 g cukru a došleháme. Vmícháme opatrně mouku do vychladlé čokoládové masy, potom za pomoci
gumové stěrky vmícháme ušlehaný sníh. Nalijeme těsto do formy, povrch poklademe okapanými švestkami. Koňak, který zbyl po maceraci, nalijeme na povrch koláče. Pečeme 30 minut. Necháme zchladnout na mřížce. Dobrou chuť!

2 komentáře
Gâteau dégusté ce wk, délicieux, je mettrai juste un peu moins de farine la prochaine fois pour obtenir une texture plus fondante, les pruneaux marinés dans le rhum et associé au chocolat noir sont excellent, un accord de saveurs que je ne connaissais pas et qui nous a enchanté :-)
Merci beaucoup pour la découverte. Belle journée Petra
Merci, Isabelle, ça me fait plaisir!