Dnes si dáme po delší době zase něco sladkého. A rychlého, přitom rafinovaného :-). Můžete čoko krémy připravit i bez karamelu a oříšků, ale s nimi je to daleko lepší! Tak k receptu – čokoládový krém s karamelem a šlehačkou:
na 8 malých skleniček
280 g čokolády, tmavé nebo mléčné podle chuti
180 g mléka
70 g smetany na šlehání
1 celé vejce a 1 žloutek
karamelová omáčka ze slaného másla
griliáš nebo praliné na ozdobu
Mléko a smetanu zahřejeme k varu. Odstavíme, vmícháme do horké tekutiny čokoládu – pokud nepoužíváme čokoládové pecky, nalámeme nebo nasekáme ji na drobné kousky – a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a my nezískáme hladkou krémovitou směs. Nalijeme ji do mixéru, přidáme celé vejce a žloutek (před použitím celá vejce omyjeme teplou vodou a osušíme) a mixujeme dohladka.
Na dno skleniček dáme lžičku karamelové omáčky, lžičku praliné, na ně nalijeme čokoládový krém a dáme na 2 hodiny do lednice. Když krém ztuhne, nalijeme navrch další lžičku karamelové omáčky. Šlehačku ušleháme dotuha a ozdobíme skleničky s čoko krémem. Šlehačku posypeme ještě trochou praliné. Uchováváme v lednici, dokud nesníme. Dobrou chuť!