Koláčů s rebarborou už jste jistě viděli mnoho. Já taky. Ale takový, jako ten dnešní, jsme doma ještě nejedli. Těsto je vysoké a díky tvarohu krásně vláčné, no a mandlová drobenka na vršku koláče je skvěle křupavá. Prostě název přesně odpovídá skutečnosti. A vůbec kombinace rebarbora-jahody-pomeranč je senzační :-). A jako třešinka na dortu se jeví to, že je to koláč velmi jednoduchý. Tak tady je recept:
Crumble cake s jahodami a rebarborou
Na těsto na koláčový základ:
3 vejce
130 g cukru krupice (může být i hnědý)
100 g rozpuštěného másla
100 g tvarohu
170 g polohrubé mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
špetka soli
asi 300 g rebarbory
asi 8 jahod
Na mandlovou drobenku:
80 g polohrubé mouky
80 g studeného másla
80 g mletých mandlí
65 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
Rebarboru omyjeme a oloupeme tak, že ponecháme vždycky jeden proužek neoloupaný, prostě ji uděláme takovou proužkovanou. Nakrájíme na kostky o straně asi 2 cm. V misce prosypeme lžící cukru a necháme nejméně hodinu odležet (mně nakonec zůstala v lednici 2 noci a vůbec jí to neublížilo).
Troubu zahřejeme na 180°C. Formu 21 cm x 21 cm vymžeme máslem a vyložíme papírem na pečení.
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Když směs zbělá a zvětší objem, vmícháme opatrně tvaroh, potom rozpuštěné máslo, pomerančovou kůru a prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Promícháme a vlijeme do formy. Poklademe hustě rebarborou a navrch položíme pokrájené jahody. Pečeme 15 minut.
Mezitím si připravíme drobenku promnutím všech přísad. Když uplyne patnáct minut pečení, posypeme povrch koláče drobenkou a pečeme ještě dalších 25 minut. Necháme vychladnout.
Dobrou chuť!