Už je to dávno, co jsem slíbila recept na delikatesu, typickou pro Burgundsko. Francouzi mají rádi perník. Používají ho trochu jinak, než my, nejen jako víceméně vánoční sladkost, ale také jako základ pro slavnostní toastíky s foie gras, což je vlastně také vánoční záležitost. Můj minulý recept byl perník z Remeše, který se peče z žitné mouky. Klasický dijonský perník je oproti tomu vždy z mouky pšeničné, samosebou bez vajec, postup je skoro totožný. Opět se nejedná o dietní moučník, ale moje krédo je, že věci mají být neošizené, ale nemáme se jimi nacpávat (což je v případě perníku trochu problém). Tak dost řečí, tady je recept:

Dijonský perník
na chlebíčkovou formu
250 g hladké pšeničné mouky
250 g medu
250 ml smetany
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1/2 kávové lžičky soli
1 kávová lžičky jedlé sody
1 kávová lžičky soli prášku do pečiva
1 rovná polévková lžíce perníkového koření
1/2 kávové lžičky mletého anýzu (nemusí být)
Troubu zahřejeme 150°C.
V kastrůlku zahřejeme smetanu s medem, mícháme, až se med rozpustí.
V míse smícháme všechny sypké přísady, pomalu přiléváme smetanu s medem a mícháme, až je těsto pěkně hladké. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu, nalijeme těsto do chlebíčkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Pokud se povrch perníku zabarvuje moc rychle, přikryjeme alobalem.

Upečený perník necháme vychladnout a ještě vlažný zabalíme do potravinové fólie. Necháme alespoň 24 hodin rozležet a podáváme například s pomerančovou marmeládou. Dobrou chuť!