Dijonský perník

Už je to dávno, co jsem slíbila recept na delikatesu, typickou pro Burgundsko. Francouzi mají rádi perník. Používají ho trochu jinak, než my, nejen jako víceméně vánoční sladkost, ale také jako základ pro slavnostní toastíky s foie gras, což je vlastně také vánoční záležitost. Můj minulý recept byl perník z Remeše, který se peče z žitné mouky. Klasický dijonský perník je oproti tomu vždy z mouky pšeničné, samosebou bez vajec, postup je skoro totožný. Opět se nejedná o dietní moučník, ale moje krédo je, že věci mají být neošizené, ale nemáme se jimi nacpávat (což je v případě perníku trochu problém). Tak dost řečí, tady je recept:

Dijonský perník

Dijonský perník

na chlebíčkovou formu

250 g hladké pšeničné mouky
250 g medu
250 ml smetany
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1/2 kávové lžičky soli
1 kávová lžičky jedlé sody
1 kávová lžičky soli prášku do pečiva
1 rovná polévková lžíce perníkového koření
1/2 kávové lžičky mletého anýzu (nemusí být)

Troubu zahřejeme 150°C.

V kastrůlku zahřejeme smetanu s medem, mícháme, až se med rozpustí.

V míse smícháme všechny sypké přísady, pomalu přiléváme smetanu s medem a mícháme, až je těsto pěkně hladké. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu, nalijeme těsto do chlebíčkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Pokud se povrch perníku zabarvuje moc rychle, přikryjeme alobalem.

Dijonský perník

Upečený perník necháme vychladnout a ještě vlažný zabalíme do potravinové fólie. Necháme alespoň 24 hodin rozležet a podáváme například s pomerančovou marmeládou. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.