Tohle už je stálice na mém repertoáru, postup časem vypilovaný. Varianty jsou mnohé – domácí kozí sýr přírodní, s brusinkami, s ořechy, fíky, pažitkou… Je to jen na vaší chuti. Z litru mléka získáme cca 250 g sýra, ale záleží hodně na typu mléka. Od různých koz získáte různý výsledek! Mně se nejlépe osvědčilo mléko z farmy Ratibořice ( http://www.kozimleko.cz/ ). Takže jdeme na to.
1 litr kozího mléka
6 polévkových lžic citrónové šťávy (nebo 3 lžíce vinného octa)
1 rovná čajová lžička soli
Kastrol vypláchneme vodou, aby se nám mléko při zahřívání nechytalo dna. Nalijeme do něj mléko a zahříváme na 82°C (je dobré mít, nejen pro tuto příležitost, kuchařský teploměr, pokud ho nemáte, zahřejte mléko, až je horké, ale zdaleka nevaří). Stáhneme teplotu a vlijeme kyselou složku. Mícháme stále a necháme teplotu dosáhnout téměř k 90°C. Stáhneme z ohně, zakryjeme a necháme kompletně vychladnout, nejlépe přes noc.
Ráno, nebo po několika hodinách, vidíme, že se mléko srazilo a kolem se vytvořila syrovátka. Vyložíme si cedník látkovým ubrouskem nebo gázou a sražené mléko do něj vlijeme. Masa je pořád dost tekutá, opatrně svážeme ubrousek a necháme znovu odkapávat na chladném místě, až získáme hutnější tvarohovou hmotu.
Připravíme si malé formičky s děrovaným dnem – já kvůli tomu koupila dost nechutné čokoládové krémy, které se nedaly jíst, ale kelímkyměly akorát – naplníme je tvarohem a necháme v lednici odkapávat nad miskou, syrovátku sléváme, to celé trvá asi tři dny
Po třech až čtyřech dnech vyklopíme z kelímků zárodky sýra – malé tvarohovité bochánky, homolky. Položíme je na talířek, posolíme jemnou solí z vrchní strany, překryjeme látkovým ubrouskem a necháme v lednici nebo studené špajce zrát. Každý den sýry otočíme, osolíme na povrchu a zase zakryjeme. Po dalších čtyřech dnech máme pěkné čertvé domácí sýry hotové. Kdo chce, může nechat sýry zrát déle, ale je třeba je každý den kontrolovat a solit lehce svrchu.
Sýr se skvěle hodí třeba na crostini s pečenými rajčaty, na jakékoliv saláty, úžasný je v kombinaci s červenou řepou a sušenou šunkou, jen tak namazaný na chleba s cibulkou, posypaný semínky, s čerstvou hruškou….
Kdo má trpělivost, tomu přeju dobrou chuť!
16 komentářů
Dobrý den, právě recept zkouším. Pokud bych chtěla bochánek ochucený, je možné ve fázi plnění do formiček přimíchat např. sušené bylinky?
Dekuji za odpověď,
Zuzka
Dobrý večer, Zuzko. Nezkoušela jsem, ale proč ne. Určitě raději sušené, ty čerstvé by mohly způsobit nějaké potíže. Dejte vědět, jak to dopadlo! Petra.
Ještě se zeptám, sůl tedy dáváte akorát nahoru?
Monte je luxus, co kecáš :D ale v kontextu domácích sýrů a kozího mléka poněkud upadá. Zkusím to mléko nepasterovat a ohřeju jen na 37 stupňů pro syřidlo (zkouším podle lokte bo nemám teploměr), tak snad neodstanu boreliózu, ale u Živy ani Freyi (ani Amálky) jsem klíšťata neviděl, tak snad fajn..
No jo, luxus, to pro mě není :-). Od oka to jde, nesmí se to vařit, jsem zvědavá na výsledek! Díky za komentář.
Dobrý den, asi hloupá otázka, ale je možné použít kupované kozí mléko? Děkuji!
Ano, používám kozí mléko z Ratibořic.
Kdo byste chtěli to zkusit přímo z kozího mléka od kozy – kozy máme. V Praze.
V Šáreckém údolí?
Dobry den, dekuji za recept na syr, uz ho mam v lednici a zraje. Chtel jsem se jen zeptat, jak dlouho vydrzi takovy syr v lednici? Dekuji
Dobry den, dekuji za recept na syr, uz ho mam v lednici a zraje. Chtel jsem se jen zeptat, jak dlouho vydrzi takovy syr v lednici? Dekuji
Díky za důvěru! Sýr vydží docela dlouho, ale nesmí být zabalený v mikroténu. Chce to něco prodyšného, pak sýr pořád dál pracuje a stává se z něj takový tvrdší tvarůžek. Ale nám tedy nikdy dlouho nevydžel, protože jsme ho dřív snědli :).
Dobrý večer, akorát zkouším vás recept. Mám svou vlastní kozu. Tvaroh dnešní už mám ve 2 formách. Tak uvidím zda se mi podaří..
Děkuji za důvěru! Dejte vědět, jak se povedl. To je ideál, mít i vlastní kozičku.
ok, až na to, že se nejedná o sýr, ale sterilní sraženinu bez jakéhokoliv výživového obsahu
No konečně to někdo řekl naplno! Vůbec celej tendle web je plnej divnejch receptů, lepčí je namazat si chleba sádlem, pani :).