Dnešní dort ani není úplně dort, je to takový spíš cheesecake, ale také ne tak úplně. Chtěla jsem původně napsat koláč, ale pod pojmem koláč s tvarohem a mákem si našinec představí něco tradičního, což zase neodpovídá skutečnosti. No, takže budeme říkat dort a budeme péct koláč, každopádně je tahle věc moc dobrá a velmi estetická. Tady je recept:
Dort s tvarohem a mákem
do formy o průměru 22 cm
Na křehké těsto:
150 g hladké mouky
80 g slaného másla
50 g cukru
1 vejce
Mouku prosijeme na vál, nakrájíme do ní máslo, přidáme cukr a vejce a rychle vypracujeme hladké těsto. Formu vymažeme máslem, dno a stěny vyložíme pomaštěným papírem. Těsto vyválíme, vykrojíme kolo o průměru formy, vložíme ho do formy a dno propícháme vidličkou. Necháme aspoň hodinu v lednici.
Na makovou vrstvu:
125 g máku
70 g mléka
70 g rozinek
15 g cukru
1 vejce
350 g tvarohu
Mléko zahřejeme k varu, vmícháme mák, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut odstát. Poté mák přemístíme do mixéru, přidáme rozinky, cukr a vejce a rozmixujeme na stejnoměrně vyhlížející hmotu. Necháme úplně vychladnout. Potom do makové hmoty opatrně vmícháme tvaroh.
Na tvarohovou vrstvu:
350 g tvarohu
37 g vanilkového pudinkového prášku (1 sáček)
2 polévkové lžíce mléka
4 polévkové lžíce cukru
3 vejce
špetka soli
Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Tvaroh umícháme se žloutky, cukrem, pudinkem a mlékem, potom opatrně vmícháme sníh.
Troubu zahřejeme na 175°C.
Do formy na těsto rozetřeme nejdřív makovou vrstvu, potom tvarohovou s pudinkem, uhladíme povrch a pečeme 45 minut. Necháme kompletně vychladnout a podáváme hned nebo vychlazené z lednice.
Dobrou chuť!