Dnes si dáme pauzu mezi ořechovými recepty. Dáme si recept na polévku, a to na polévku dýňovou, ultra jednoduchou, ale senzačně dobrou. A krásně barevnou. A taky pěkně pálivou, takže v podzimním chladnu pěkně zahřeje. Neuvádím v receptu přesně, kolik pálivých papriček použít, každý má své hranice jinde (já jsem to tentokrát trochu přehnala – ta maličká paprička se tvářila tak nevinně – ale přežili jsme), postupujte podle chuti. Smetanu doporučuji trochu tučnější, rozdíl v chuti je značný. Tady je recept:
Dýňová polévka s rajčaty a chilli
1 oranžová dýně Hokkaidó
4 vrchovaté lžíce drcených rajčat z plechovky
2 stroužky česneku
1 šalotka
chilli paprička podle chuti
20 g másla
1 kostka zeleninového bujonu
sůl, pepř
pár větviček čerstvého tymiánu
Na dokončení:
kysaná smetana
cherry rajčátka
piment d´Espelette nebo kajenský pepř nebo špetka mletého chilli
Omyjeme dýni, rozpůlíme, zbavíme stopek a semen a nakrájíme i se slupkou na kostky. Šalotku a česnek rychle orestujeme v hrnci na
rozehřátém másle. Přidáme dýni a rajčata, zalijeme vodou, aby zelenina byla právě ponořená, přidáme kostku bujónu, tymián, osolíme a opepříme. Papričku pokrájenou nadrobno přidáme podle chuti – někdo snese víc, někdo má rád méně. Vaříme, až je dýně měkká, asi 30 minut. Vyndáme z polévky tymián a polévku rozmixujeme dohladka. Podáváme se lžící kysané smetany, poprášené špetičkou piment d´Espelette nebo jiným jemným chilli. Kdo chce, přidá pár čertsvých pokrájených cherry rajčat.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Ta cherry rajčátka na dokončení…asi se utopila v polívce…:-)
Ale – když píšeš rajčátka, tak Tě poslechnu. Měla jsem fakt miniatury, maličko jsem nožíkem nařízla a strčila dovnitř kousíček čedaru, a fakt fofrem prohnala po grilovací pánvi. A byly to takové „knedlíčky“ do polívky.
A byla skvělá.
Už jsou tam.