Dýňová polévka s rajčaty a chilli

Dýňová polévkaDnes si dáme pauzu mezi ořechovými recepty. Dáme si recept na polévku, a to na polévku dýňovou, ultra jednoduchou, ale senzačně dobrou. A krásně barevnou. A taky pěkně pálivou, takže v podzimním chladnu pěkně zahřeje. Neuvádím v receptu přesně, kolik pálivých papriček použít, každý má své hranice jinde (já jsem to tentokrát trochu přehnala – ta maličká paprička se tvářila tak nevinně – ale přežili jsme), postupujte podle chuti. Smetanu doporučuji trochu tučnější, rozdíl v chuti je značný. Tady je recept:

Dýňová polévka s rajčaty a chilli

1 oranžová dýně Hokkaidó
4 vrchovaté lžíce drcených rajčat z plechovky
2 stroužky česneku
1 šalotka
chilli paprička podle chuti
20 g másla
1 kostka zeleninového bujonu
sůl, pepř
pár větviček čerstvého tymiánu

Dýňová polévkaNa dokončení:
kysaná smetana
cherry rajčátka
piment d´Espelette nebo kajenský pepř nebo špetka mletého chilli

 

Omyjeme dýni, rozpůlíme, zbavíme stopek a semen a nakrájíme i se slupkou na kostky. Šalotku a česnek rychle orestujeme v hrnci na
rozehřátém másle. Přidáme dýni a rajčata, zalijeme vodou, aby zelenina byla právě ponořená, přidáme kostku bujónu, tymián, osolíme a opepříme. Papričku pokrájenou nadrobno přidáme podle chuti – někdo snese víc, někdo má rád méně. Vaříme, až je dýně měkká, asi 30 minut. Vyndáme z polévky tymián a polévku rozmixujeme dohladka. Podáváme se lžící kysané smetany, poprášené špetičkou piment d´Espelette nebo jiným jemným chilli. Kdo chce, přidá pár čertsvých pokrájených cherry rajčat. Dýňová polévka

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Ta cherry rajčátka na dokončení…asi se utopila v polívce…:-)
    Ale – když píšeš rajčátka, tak Tě poslechnu. Měla jsem fakt miniatury, maličko jsem nožíkem nařízla a strčila dovnitř kousíček čedaru, a fakt fofrem prohnala po grilovací pánvi. A byly to takové „knedlíčky“ do polívky.
    A byla skvělá.

  • Petra napsal:

    Už jsou tam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.