Minule jsem se nějak moc rozepsala, tak dnes jen stručně. Dýňová polévka s chorizem a cizrnou je příjemnou změnou při zpracovávání dýní. Kdo má rád ostřejší chuť, může k česneku a zázvoru přidat jednu pokrájenou chilli papričku.
400 g dýně s pěkně oranžovou dužinou (hokkaidó, muškátová, máslová, obyčejná oranžová obří…)
čtvrtka středního celeru
půl červené papriky
oloupaný kousek zázvoru, asi jako vlašský ořech
2 stroužky česneku
1 větší rajče
menší plechovka cizrny
kostka kuřecího bujónu
1 bílý jogurt (150 ml)
trochu smetany (nemusí být)
1/2 kávové lžičky papriky,
1/2 kávové lžičky římského kmína
sůl, pepř
olej nebo máslo
100 g choriza, pokrájeného na proužky
100 g čerstvého kozího sýra
olivový olej
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak celer. Papriku rovněž nakrájíme, nemusíme se s tím nijak párat, na konec budeme stejně mixovat. Česnek a zázvor nakrájíme na drobnější kousky. Na tuku v hrnci orestujeme zázvor a česnek, jen krátce, nesmí zhnědnout, přidáme koření, necháme jen rychle prohřát, aby se koření rozvonělo, přihodíme do hrnce ostatní zeleninu, zalijeme vodou, aby byla zelenina ponořená, přidáme kostku bujónu, opepříme a vaříme asi půl hodiny, zkrátka do změknutí.
Stáhneme z ohně, do hrnce přidáme jogurt a rozmixujeme. Je-li polévka moc hustá, naředíme vodou. Vrátíme na oheň, přidáme okapanou cizrnu, polovinu proužků choriza a prohřejeme. Ochutnáme, případně dosolíme a podle chuti přidáme smetanu. Na talířích ozdobíme zbylými proužky choriza a rozdrobeným kozím sýrem a zakápneme trochou olivového oleje (máte-li lanýžový, použijte ho!). Dobrou chuť!