Konečně jsem si po svátcích a dnech nicnedělání upevnila morálku a jsem tu s novým receptem. Je to minimalistická dýňová polévka se zastřeným vejcem a křupavou slaninou. Není třeba nic přidávat, je to skvělé tak, jak je. Tady je recept:
pro 4 strávníky
Dýňová polévka se zastřeným vejcem
800 g dýně, nejlépe muškátové
1 šalotka
1 mrkev
1 stroužek česneku
20 g másla
200 ml smetany
sůl, pepř
4 vejce
2 polévkové lžíce octa
sůl
4 velké plátky sušené šunky
olivový lanýžový olej (nemusí být)
petrželka na ozdobu
Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, šalotku a česnek na plátky.
V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme šalotku a česnek, přihodíme dýni a mrkev, chvilku opékáme. Zalijeme vodou, aby zelenina byla právě potopená, osolíme, opepříme a vaříme asi půl hodiny, až jsou dýně a mrkev měkké. Kdo chce, může přidat kousek kostky bujónu, ale není to nutné. Přilijeme smetanu a rozmixujeme dohladka. Polévka má být hustší, ale pokud je hustá moc, doředíme vodou. Ochutnáme, přisolíme, je-li třeba.
Troubu rozehřejeme na 220°C. Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme plátky šunky a pečeme cca 4-5 mint. Necháme vychladnout.
V menším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s octem. Připravíme si vejce do malých mističek. Ve vařící vodě vařečkou uděláme vír a doprostřed roztočené vody vlijeme vždy jedno vejce. Jak se voda točí, srážející se bílek obtočí žloutek. Vaříme každé vejce asi 3 minuty, vyjmeme děrovanou naběračkou a uchováváme v teple, dokud nemáme hotová všechna vejce.
Na talíř nalijeme polévku, doprostřed umístíme vejce, ozdobíme plátky křupavé šunky, pokapeme lanýžovým olejem a ozdobíme petrželkou. Kdo chce, přikápne kapičku balsamikové redukce. Dobrou chuť!