Moc mi to s těmi polévkami nejde, musím se víc snažit, já vím. Dnes mám recept na dýňovou polévku se žlutou čočkou. Jistě by šla použít i čočka oranžová, ale já mám doma celý pytel žluté, takže řada přišla na ni. Kupuju ji, jako spoustu dalších zajímavých potravin a koření, v obchodech s arabskými produkty. Dala jsem do ní i špetku šafránu, hlavně pro barvu (ano, i přesto, že jsem použila i kurkumu), ale i pro jemnou vůni. Mám prostě šafrán ráda. Pokud ho ale doma nemáte, tak ho jednoduše vynecháte. Tady je recept:
Polévka z dýně se žlutou čočkou
200 g žluté čočky
200 g dýně
1 rajče
1 cibule
1 stroužek česneku
kousek zázvoru
kousek pórku
olivový olej
kávová lžička kari
kávová lžička kurkumy
kávová lžička mletého římského kmína
špetka chilli
špetka šafránu (nemusí být)
sůl, pepř
voda nebo zeleninový vývar (klidně z kostky)
Šafrán namočíme do půl deci teplé vody. Čočku propláchneme studenou vodou. Na olivovém oleji osmahneme cibuli, česnek a zázvor, přisypeme koření, orestujeme a přidáme pokrájenou očištěnou dýni, rajče, pórek a čočku. Promícháme, zalijeme vodou nebo vývarem, jen tak, aby byla všechna zelenina potopená, přilijeme šafrán i s vodou, ve které byl namočen a vaříme asi půl hodiny, až je čočka i zelenina měkká. Rozmixujeme dohladka. Pokud je polévka moc hustá, doředíme trochou vody nebo vývaru. Dosolíme případně a polévku podáváme se lžící bílého jogurtu, posypanou posekaným čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!