Dýňová polévka

Dýňová polévkaDnes bez dlouhého úvodu úplně obyčejný klasický recept – dýňová polévka. Přidávám do ní jeden dva brambory, protože má potom po rozmixování krásně hebkou konzistenci, ale můžete brambory klidně vynechat, polévka bude víc dýňová.  Nejlepší je podle mě z velkých, obřích dýní, nejsou tak sladké, ale můžete použít i hokkaidó, tu nemusíte loupat, ale nedoporučuji muškátovou, ta je opravdu moc sladká. Dejte pozor, aby dýně měla tvrdou slupku, pořiďte si buď celou, nebo si alespoň nechte ukrojit čerstvý kus. Nedávno jsem byla z nouze na farmářském trhu a koupila kus dýně, zabalený ve fólii. Bohužel byla asi zabalená nejmíň týden, protože slupka byla úplně slaboučká a dužina houbovitá, celé jsem to vyhodila. Vůbec si dejte pozor na farmářské trhy…

asi 400 g dýně, očištěné, oloupané
1 menší mrkev
kousek celeru
2 brambory
1 cibule
30 g másla
pepř, sůl,
drcený kmín
muškátový oříšek (ten je důležitý!)
kostka kuřecího bujónu
1 kelímek kysané smetany
petrželka

Zeleninu nakrájíme na stejné větší kousky, cibuli na proužky. Rozpustíme v hrnci máslo, cibuli orestujeme, až mírně zezlátne, přidáme zeleninu, zalijeme vodou, aby byla právě potopená, přidáme koření (muškátový oříšek postrouháme na jemném struhadle, asi pětkrát), kostku bujónu a vaříme, spíš dusíme, až je zelenina měkká. Pak stáhneme z ohně, přidáme kysanou smetanu,rozmixujeme na jemno, ochutnáme, přisolíme, případně přilejeme trochu sladké smetany, vody nebo přikyselíme citrónovou šťávou – to jen vyjímečně, je-li dýně moc sladká.

Podáváme s opečenou houstičkou nebo kouskem opečené slaniny, nebo obojím, máme-li, zakápneme lanýžovým olejem a posypeme nasekanou plocholistou petrželkou.

Dýňová polévkaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.