Dýňové rizoto s kadeřávkem a starou goudou

Dýňové rizoto s kadeřávkemMáme v plném proudu dýňovou sezónu a já to tady zatím dost ignoruji. Zkusím to dneska napravit tímhle receptem na dýňové rizoto s kadeřávkem, šafránem, mandlemi a vyzrálou goudou. Můžete použít i jiný vyzrálý tvrdý sýr, pokud nemáte zrovna goudu. Pokud budete používat parmezán, dejte ho o dost méně. Kadeřávek před použitím pořádně vyperte ve studené vodě, má tendenci ve svých kudrnatých zákrutech skrývat mušky molice. Po uvaření je člověk asi ani nezaznamená, nicméně já osobně se bez nich v jídle obejdu. Vývaru možná budete potřebovat trochu víc, nebo trochu méně, postupujte prostě intuitivně. Výsledkem má být krémové rizoto s kousky lehce křupavé dýně a pevnými zrníčky rýže. Tady je recept:

Dýňové rizoto s kadeřávkem

220 g dýně
100 g kadeřávku
250 g arborio rýže
1 šalotka
1 stroužek česneku
kousek pórku
půl kávové lžičky drceného kmína
špetka šafránu
sůl, pepř
150 g staré goudy

100 ml bílého vína
600 ml vývaru

20 g másla
2 polvkové lžíce olivového oleje
pepř, sůl
hrst posekaných zelených bylinek (použila jsem petrželku a fenykl)

zelená naťová cibulka a pár celých mandlí na dokončení

Dýňové rizoto s kadeřávkemRýži propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Dýni očistíme, nakrájíme na drobné plátky. Šalotku nakrájíme na plátky, česnek rozdrtíme nožem. Pórek nakrájíme na kolečka, z omytého kadeřávku vykrojíme košťály a nakrájíme ho na proužky. Šafrán namočíme do půl deci teplé vody. Sýr nastrouháme nahrubo.

V kastrolu rozehřejeme kousek másla a olej, přihodíme šalotku a česnek a restujeme chvilku. Pak přidáme dýni a pórek, poprášíme kmínem a přidáme rýži. Promícháme, zalijeme sklenkou vína a necháme úplně odpařit. Potom přilijeme šafrán i s vodou, ve které byl namočený a trochu horkého vývaru. zamícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme. Po chvíli přilijeme další trochu vývaru a dusíme do odpaření. Dýňové rizoto s kadeřávkemPokračujeme do změknutí rýže. Rýže nesmí být úplně měkká, rozvařená, měla by mít pevnější jádro. Zase ne tvrdé, moučnaté, prostě musíte vyzkoušet :-). Když je rýže podle našeho gusta, přilijeme poslední trošku vývaru a přisypeme všechen sýr a bylinky. Rychle zamícháme, dosolíme a dopepříme, je-li třeba a přiklopíme. Necháme pár minut odpočinout a hned podáváme, posypané zelenou cibulkou a rozpůlenými mandlemi, které jsme předem lehce opražili na suché pánvi. Dýňové rizoto s kadeřávkemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • gazela.li napsal:

    Výborný oběd! Měla jsem zbytek dýně a nevěděla co s ním. Protože jsem neměla šafrán (kde bych ho na malém městě sehnala), dala jsem pro barvu trochu kurkumy a trochu tymiánu pro vůni. Jinak vše podle receptu a výsledek nás nadchnul. Děkuji za recept!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.