Dýňové rizoto

Jednou z mála podzimních radostí jsou dýně (druhou je nejspíš teplá medovina u stánku…). Ale z dýně si můžeme vyrobit hned několik podradostí, jako je třeba dýňové rizoto s opečenou slaninou a parmezánem.  Udaná množství přísad berte s rezervou, vařte s citem (napadá mě „použijte sílu“, haha). Vařím rizoto z kulatozrnné rýže (carnaroli, arborio – tu musíte vařit déle a častěji ochutnat, zůstává dlouho hodně tvrdá), ale pokud ji nemáte, klidně použijte obyčejnou rýži. Bude to sice trochu jiné jídlo, ale dobré rozhodně. Důležité je mít aspoň trochu čerstvých bylinek a dobré bílé víno, suché, zbytek, který nepoužijete do rizota, rozhodně vypijte k němu. Takže asi…

Dýňové rizoto400 g  rýže
400 g dýně, oloupané, bez pecek a vnitřních vláken
1 velká cibule
2 malé stroužky česneku
1,5 dcl bílého suchého vína
kuřecí vývar podle potřeby (cca 5-6 dcl)
50 g másla
80 g sýra typ parmezán, gran padano
sůl, pepř, drcený kmín
nasekané bylinky (petrželka, libeček, celerová nať)

pár plátků slaniny (co nejlepší seženete, nejlépe uzené pancetty)

Dýni nakrájíme na plátky cca 3 mm tlusté, o straně tak 3 cm.Dýňové rizoto Dýňové rizoto Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Rýži si pořádně propláchneme horkou vodou.

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a restujeme, až se začne cibule mírně opékat, přidáme dýni a česnek a zase chvilku opékáme, zase až se kousky dýně trošičku zabarví. Opepříme, osolíme, přidáme kmín, opékáme, pak přidáme rýži, zase chvilku restujeme, aby se všechna zrníčka rýže obalila máslem. Přilijeme víno a necháme ho za stálého míchání všechno odpařit. Přilijeme trochu vývaru, jen tak, aby bylo všechno ponořené a Dýňové rizotopřiklopíme pokličkou. Na mírném ohni dusíme, občas zkontrolujeme, zamícháme, přilijeme vývar, dokud není rýže hotová (ne rozvařená, zrníčka pořád musí být pevná). Ve směsi musí zbýt trochu tekutiny, ale jen velmi velmi málo. Raději ochutnáváme, dosolíme případně, zamícháme jemně strouhaný sýr, bylinky a necháme chvilku odpočinout.

Zatímco se rizoto vaří, opečeme si nasucho na pánvi plátky slaniny, opatrně, abychom je nespálili, několikrát je při opékání otočíme. Dýňové rizotoHotové osušíme papírovým ubrouskem od přebytečného tuku.

 

 

 

Rizoto podáváme horké, s opečenou slaninou a pár hoblinami sýra. Kdo chce, pokape trochou lanýžového oleje.Dýňové rizoto

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.