Letos se mi touhle dobou chce vařit opravdu podzimně. Dýňovo-bramborové noky jsou vlastně bramborové knedlíky s přidáním dýňového pyré a spolu s kořenovou zeleninou, opékanou na špeku chutnají přesně tak, jak má chutnat podzimní jídlo. Tentokrát s medailonky z vepřové panenky, příště třeba s kuřetem na česneku a červeným zelím. Neuvádím přesnou gramáž, nechte pracovat intuici! Tady je recept:
Medailonky z panenky s teplým salátem z pečené kořenové zeleniny a dýňovo-bramborové noky
pro asi 4 strávníky
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
brambory
listová petrželka
cibule
česnek
špek
vepřová panenka
sůl, pepř
chilli nebo jiné oblíbené koření
dýně Hokkaidó
polohrubá a hladká mouka
dětská krupička
Den předem si předehřejeme troubu na 200°C. Půl celeru, pár mrkviček, jeden menší pastiňák a polovinu dýně hokkaidó (zbavené semínek)
zabalíme do alobalu a pečeme asi 45 minut. Uvaříme dva brambory ve slupce. Vše necháme vychladnout. Dýni rozmixujeme dohladka.
Dýňovo-bramborové noky
300 g dýňového pyré
300 g čerstvě uvařených strouhaných brambor
80 g krupičky
150 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl, pepř
Ještě teplé brambory a dýni smícháme, přidáme mouku a krupičku, osolíme, opepříme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na plochu si nasypeme trochu hladké mouky a tvarujeme šišky. Vaříme v osolené vodě, od chvíle, kdy noky vyplavou, asi 5 minut.
Panenku nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme, okořeníme podle své chuti, zakápneme olejem a necháme chvilku odležet.
Na teplý salát nakrájíme dva velké uvařené brambory a upečenou zeleninu na kostičky. Cibuli a dva stroužky česneku nakrájíme na plátky. Několik plátků dobrého špeku nakrájíme také na kostičky. Na pánvi necháme na troše oleje zesklovatět špek, přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut. Pak přidáme ostatní zeleninu, osolíme, okmínujeme a opepříme a restujeme, až se zelenina přichytává a je lehce opečená. Přidáme
hrst posekané zelené petrželky.
Medailonky zprudka opečeme z obou stran na oleji, do výpeku dáme kousek másla, zalijeme pár lžicemi horké vody z vaření noků a necháme odpařit. Do šťávy k medailonkům přidáme dýňovo-bramborové noky, překrojené napůl a prohřejeme.
Dobrou chuť!