Eton Mess s borůvkami a malinami

Jak vidíte, tak se snažím! Protože se už občas udělá i hezky a teplo a chceme si po obědě pochutnat na něčem sladkém, co tak nějak vypadá lehce a letně a je to lehké a letní, přicházím s nabídkou kvalitního dezertu, kupodivu anglické provenience. A jak jinak, jeho vznik je doprovázen příběhem! Na piknik si společnost dovezla Pavlovu, ale jeden nešika (v jiném vyprávění byl ten nešika labrador) si sedl na košík s dortem tak, že z něj udělal úplný mess. Hosté se ale moučníku nechtěli vzdát, tak si pěkně vzali lžičky a zbaštili to i tak. A jelikož se to stalo v Etonu, stal se z toho prostě Eton Mess. Tady je recept:

Eton Mess s ovocem

Eton Mess s borůvkami a malinami

zhruba na čtyři porce podle velikosti skleniček (pusinky zbydou, ale to nikdy nevadí)

Na pusinky:
3 bílky pokojové teploty
140 g cukru krupice
65 g cukru moučky
1 polévková lžíce škrobové moučky (Maizena, Gustin)
pár kapek vanilkové esence nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku

200 ml smetany ke šlehání

maliny, borůvky

Troubu zahřejeme na 110°C.

Bílky šleháme nejdřív na nižší rychlost. Když se zpění, přidáme třetinu cukru krupice a šleháme rychleji, o chvíli přidáme další třetinu cukru, zase šleháme, nakonec dosypeme zbytek cukru krupice a šleháme, dokud sníh není úplně tuhý a lesklý. Trvá to asi deset minut. Poté přidáme škrobovou moučku a vanilku. Nakonec už jen za pomoci stěrky opatrně vmícháme cukr moučku. Naplníme sněhem zdobicí sáček se zdobicí špičkou (pokud použijeme igelitový, vezmeme si raději dva přes sebe, hmota je hutná a sáčky mají tendenci puknout) a nastříkáme na plech, vyložený papírem na pečení malé pusinky. Plech dáme do trouby a pečeme 10 minut při 110°C, pak snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme ještě 1 hodinu 20 minut. Pusinky musí zůstat krásně bílé. Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme pusinky vychladnout.

Smetanu ušleháme dotuha, až se nám začnou dělat zobáčky, když zvedneme metly. Ale pozor – nepřešleháme, abychom nezískali místo šlehačky máslo!

Ovoce přebereme a omyjeme a osušíme. Do skleniček potom vrstvíme nejdřív vrstvu pusinek, šlehačky, ovoce, pusinek, šlehačky a ovoce… Je to boží. Dobrou chuť!

Eton Mess s ovocem
Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • Eja napsal:

    Eton Mess je klasika, ale já dávám přednost trochu jinému podobnému dezertu. Jahody nahrubo rozkutrujeme, dochutíme pomerančovou šťávou a sladkým kvalitním !! balzamikem. Vrstvime pusinky, jahody, řecký jogurt oslazený trochou medu. A opakujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.