Falafel je blízkovýchodní specialita, kořeněná smažená placička ze sušené cizrny nebo bobů. Falafel pochází z Egypta, kde při jeho výrobě dodnes používají jen boby, ale rozšířil se po celém Blízkém východě. Najdete ho jako součást mezze v Libanonu stejně jako v pita sendviči v Turecku. Jeho výroba je snadná, jen je třeba se pevně držet správného postupu. Než jsem se dopracovala uspokojivého výsledku, několikrát se mi falafel rozsypal, roztekl při smažení a tak podobně. Pak jsem zjistila, že cizrnu nesmím předvařovat, ale používat syrovou, jen máčenou. Koření přidávejte opatrně, podle své chuti. Někdo přidává i papriku, cibuli a petrželku mele zároveň s cizrnou, mně se osvědčil následující postup:
Pro 4 strávníky
500 g sušené cizrny (nebo 250 g sušených bobů a 250 g cizrny)
2 malé cibule
3 stroužky česneku
hrst nasekané plocholisté petrželky
sůl
kávová lžička prášku na pečení
polévková lžíce (nebo více) hladké mouky
po kávové lžičce sumacu, mletého koriandru
špetka kajenského pepře nebo piment d´Espelette
kdo má rád, přidá i římský kmín
trochu sezamových semínek na obalení
olej na fritování
Den předem namočíme cizrnu (a boby, pokud budeme používat).
V den D cizrnu scedíme a propasírujeme nebo najemno umeleme. Kdo nemá pasírovač ani mlýnek, dá luštěninu do mixéru a umixuje.
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a spolu s nasekanou petrželkou, kořením a práškem do pečiva zamícháme do cizrnové pasty. Osolíme. Pokud se nám těsto zdá řídké, přidáme trochu hladké mouky. Z těsta tvoříme kuličky velikosti asi pingpongového míčku, trochu je sploštíme, obalíme v sezamu a hned zvolna smažíme z obou stran ve vyšší vrstvě oleje, rozehřátého jen mírně, abychom falafel neosmažili příliš rychle na povrchu a uvnitř nezůstal syrový.
Podáváme s humusem, labneh, rajčaty, pokrájenou syrovou zeleninou a chlebovými plackami.
Dobrou chuť!