Dnešní recept je na přání a není k němu moc, co dodat. Fazolkový salát s tuňákem a s mátou (můžete použít i nějakou jinou oblíbenou bylinku, třeba bazalku apetrželku, trochu fenyklové natě nebo kerblík, estragon…). Je dobrý hned ještě vlažný i uleželý v lednici do druhého dne. Fazolky se dají použít i mražené, ale pak je vařte jen tak pět minut, není moc horších věcí k jídlu, než přeařené fazolové lusky. Ideál! Tento super prostý recept jsem našla na stránkách Mimi Thorisson (jak proboha vůbec může někdo vypadat tak báječně???). Tady je recept:
Fazolkový salát s tuňákem a s mátou
cca 400 g čerstvých fazolových lusků
4 vejce
velká plechovka tuňáka v oleji
hrst čerstvé máty, posekané nadrobno
na zálivku:
3 lžíce balsamikového octa
6 lžic olivového oleje
sůl, pepř
citrónová šťáva
Fazolky očistíme a uvaříme v osolené vodě. Nevaříme déle, než 15 minut, fazolky musí zůstat na skus. Zatímco se vaří, připravíme si velkou mísu plnou studené vody. Uvařené fazolky vybereme z vroucí vody a ponoříme je do mísy se studenou vodou. Promícháme a po chvilce je scedíme a necháme dobře okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Tuňáka vyklopíme z plechovky, trochu oleje si ponecháme na zálivku.
V misce vyšleháme lžíci oleje z tuňáka, pepř a sůl podle chuti, balsamikový ocet a olivový olej. Pokud je potřeba, přikápneme citrónovu šťávu (pokud je potřeba, nebo chuť :-).
Smícháme fazolky se zálivkou, rozprostřeme na mísu, posypeme mátou, doprostřed rozdrobíme tuňáka a všechno korunujeme pokrájenými vejci
natvrdo. Dobrou chuť!
3 komentáře
Konečně je to na stránkách :), děkuji. Je vynikající, a zvládnu ho i já :)
Zbytečně se podceňuješ! Ale recept je fakt jednoduchý :-).
Výborný salát, měli jsme vychlazený a do těch veder byl osvěžující.