Fenyklový salát s parmezánem, paprikou a dýní

Fenyklový salátDnes se zase pokorně vrátím k zimní tematice. Fenykl, pomeranče, parmezán… A jako příloha ořechový chleba. I v zimě se dá udělat hezky barevný salát. Neuvádím množství surovin, protože jde spíš o postup, než o přesné váhy. Tady je recept:

Fenyklový salát s parmezánem, paprikou a dýní

dýně
paprika červená
lžíce medu
pepř, sůl
lžíce octa z sherry
bazalka
voda
olej

Dýni nakrájíme na špalíčky, na stejné kousky nakrájíme červenou papriku, ve stejném množství. Rozehřejeme olej, orestujeme zeleninu až začne lehce hnědnout. Osolíme, opepříme, přidáme med a podlijeme trochou vody. Dusíme, dokud zelenina nezačne karamelizovat. Přilijeme ocet a případně trochu pomerančové šťávy. Necháme vydusit, vmícháme pár lístků bazalky, posekaných a odstavíme.

fenykl
rukola
1 pomeranč
parmezán

Z pomeranče vyřežeme filátka bez blanek a bílé dužiny. Šťávu zachytíme a použijeme při přípravě zálivky.

Na zálivku:
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce octa ze sherry
sůl, pepř
kávová lžička medu
bazalka
olivový olej
Všechny přísady kromě oleje pořádně prošleháme, potom přiléváme tenkým praménkem olej a šleháme, až vznikne hustá emulze. Fenykl nakrájíme na tenoučké proužky, zalijeme zálivkou a necháme marinovat.

Fenyklový salátNa talíře dáme marinovaný fenykl, hromádku rukoly, obložíme paprikou, dýní a filátky pomeranče a hustě posypeme parmezánovými hoblinami. Podáváme s pečivem, nejlépe s ořechovým chlebem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.