Moje zatím bezkonkurenčně nejlepší marmeláda! Víc nevím, co napsat :-).
Tady je recept:
Fíkovo-blumová zavařenina s pomerančem
1 kg směsi červených blum a fíků, tak půl na půl
1 velký pomeranč
700 g cukru
Z pomeranče oloupeme škrabkou na brambory kůru. Chceme získat jen tu oranžovou vrchní vrstvu, bez hořké bílé dužiny. Získanou kůru nakrájíme na tenké proužky. Dáme vařit malé množství vody, vhodíme do vroucí vody nakrájenou kůru a necháme tak dvě minuty povařit. Scedíme a operaci ještě jednou opakujeme. Scezenou kůru necháme stranou.
Fíky a blumy umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vykrájíme filátka dužiny (bez bílých blanek) a zachytíme šťávu, která při krájení vytéká.
Ve velkém litinovém kastrolu smícháme fíky, blumy, pomerančovou kůru i dužinu a šťávu s cukrem a začneme zahřívat. Ovoce pustí šťávu. Vaříme asi deset minut, vypneme oheň a necháme v chladnu do druhého dne odpočívat.
Druhý den si připravíme čisté vysterilované skleničky (můžeme je pohodlně nechat sterilovat při zhruba 120°C pár minut v troubě), ovoce znovu přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Když marmeláda začne houstnout, stáhneme z ohně a horkou marmeládou plníme skleničky, které hned uzavřeme víčkem a obrátíme vzhůru dnem. Necháme aspoň den rozležet a mažeme na čerstvé pečivo s máslem!
Dobrou chuť!