Finske pinner

Finske pinner Dnes už se nedá mluvit o tréninku na vánoční pečení. Kdo ale ještě nenapekl, ať nezoufá, přicházím se záchranou. Cukroví, které vyrobíte za půl hodiny, bude dobré a dobré dlouho vydrží. Recept jsem dostala jako finský, pokud má někdo nějaké zajímavé detaily, sem s nimi. Zde jsou Finske pinner – finské vánoční mandlové sušenky.

Na 60 sušenek

220 g cukru
120 g povoleného másla
1/2 kávové lžičky mandlového aromatu
250 g hladké mouky
2 kávové lžičky prášku na pečení
1 vejce
lžíce mléka
plátky mandlí na ozdobu

Na polevu:
3 polévkové lžíce mléka
1/2 kávové lžičky mandlového aromatu
150 g cukr moučka

Troubu rozehřejeme na 160°C (nejlépe na horkovzduch)

Mouku prosijeme s práškem na pečení. Ve velké míse šleháme máslo a cukr, až směs zbělá, do pěny. Přidáme mandlové aroma a vejce. Znovu šleháme, až se směs spojí.  Přidáme mouku a promícháme, už jen vařečkou, až nám vznikne lehké sympatické těsto. Jde to snadno.

Těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Každou rozválíme na obdélník 25 x 5 cm a přeneseme na plech, vyložený papírem na pečení. Finske pinner Necháme mezi nimi dost místa, protože těsto trochu nabyde, já dávám na plech dva obdélníky. Potřeme lehce mlékem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 8 – 10 minut. Nepečte déle, sušenky budou tvrdé, to je potom velká škoda.

Po upečení necháme obdélníky odpočinout asi 5 minut, poté každý nakrájíme na proužky, abychom dostali asi 10 – 12 sušenek. Finske pinner Necháme je tak a připravíme si polevu. Smícháme mléko  s mandlovým aromatem a cukrem. Mléko přidáváme postupně, protože poleva musí zůstat hustá. Poléváme nakrájené proužky polevou třeba pomocí vidličky. Necháme zaschnout, rozlámeme na jednotlivé proužky a uchováváme v uzavřené krabici.

Finske pinner Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.