Recept na focacciu už tady sice máme, ale tahle je zase trochu jiná, navíc je to recept od mistra cukráře, bohužel jsem zapomněla od kterého a jsem líná se jít podívat. Časem to doplním, jen co si půjdu dolít skleničku :-). Výhoda tohoto pečiva je ta, že když vám zbyde, můžete ho s klidem strčit do mrazáku a vytáhnout, když je potřeba. Stačí nechat povolit při pokojové teplotě, nebo v mírně zahřáté troubě. Přestanu zdržovat, tady je recept:
Focaccia se sušenými rajčaty
600 g hladké mouky
350 ml teplé vody
15 g olivového oleje
15 g cukru
15 g sušeného mléka
10 g soli
10 g sušeného droždí
asi 5 sušených rajčat
2 snítky rozmarýnu
Do mísy robota dáme teplou vodu, olivový olej, cukr, sušené mléko, přisypeme mouku, smíchanou se solí a droždí. Propracováváme asi 10 minut. Přidáme rajčata, pokrájená na drobné kousky, drobně pokrájené lístky rozmarýnu a propracujeme ještě pár minut. Bude možná třeba přidat trochu mouky, protože rajčata jsou plná oleje a těsto je takové kluzké.
Přemístíme do mísy, vymazané lehce olejem, překryjeme fólií a necháme kynout asi 45 minut. Po uplynutí této doby těsto rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme z nich kulaté nebo oválné placky a necháme je na plechu na pečícím papíru kynout ještě
jeden a půl hodiny.
Troubu zahřejeme na 200°C. Na dno trouby dáme plecháček s horkou vodou.
Do vykynutých placek uděláme prsty pár otvorů, potřeme je olivovým olejem a posypeme hrubozrnnou solí a pečeme cca 15 – 20 minut dozlatova. Po zabušení na focacciu zespodu by měla znít dutě (musíte ji pochopitelně předtím vytáhnout z trouby :-). Necháme vychladnout na mřížce, aby se focaccie nezapařily.
Dobrou chuť!