Fontainebleau

FontainebleauSbohem kynuté buchty, sbohem štrúdly, sbohem bábovky, uvidíme se zase za pár měsíců! V nejbližší době vás nahradí dezerty lehké, ovocné, osvěžující a dnes tu máme první vlaštovku. Zároveň je to recept klasický. Vznešené jméno Fontainebleau (čteme zhruba fontenbló :-) ) dostal podle místa vzniku, jméno autora zdroje ignorují. Je to směs  tvarohu a ušlehané smetany, proložená ovocem. Ideální dezert k letnímu obědu. Jak dále zjistíte, je to také velmi jednoduché a rychlé na přípravu (což mé věrné už jistě nepřekvapí!). Jahody jsem trochu ozvláštnila přidáním růžového sirupu, úplně skvěle se k nim hodí. Ale každý doma růžový sirup nemá, takže pokud si ho nevyrazí zakoupit do některého obchodu s arabskými potravinami, může ho vynechat. A už dost plkání, tady je recept:

Fontainebleau aneb tvarohový dezert se šlehačkou a jahodami

250 g měkkého tvarohu ve vaničce
200 ml smetany ke šlehání
30 g třtinového cukru
20 g moučkového cukru

asi 300 g jahod
1 citrón, pokud možno chemicky neošetřený
1 vrchovatá kávová lžička moučkového cukru
1 polévková lžíce růžového sirupu

FontainebleauJahody rychle omyjeme, osušíme, zbavíme šťopek a nakrájíme podle velikosti na poloviny nebo na čtvrtky. Promícháme s citrónovou šťávou a s jemně nastrouhanou citrónovou kůrou, přidáme lžičku cukru a růžový sirup a necháme v chladnu, než připravíme zbytek.

Tvaroh smícháme se lžící tekuté šlehačky a s třtinovým cukrem. Zbytek šlehačky ušleháme s moučkovým cukrem dotuha. Vyšlehanou smetanu opatrně vmícháme do tvarohu. Připravíme si sklenice, krém si dáme do zdobicího sáčku, vyzbrojeného zdobičkou s velkými zuby (nebo krém do sklenic dáváme lžící, vyjde to nastejno, jen to není tak efektní). Na dno každé sklenice dáme vrstvu krému, zalijeme jahodami, dozdobíme zase krémem. Můžeme posypat trochou nastrouhané citrónové nebo limetové kůry. Podáváme okamžitě. Fontainebleau

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.