Galettes bretons

Galettes bretonsFrancouzská Bretaň se vyznačuje mnoha zajímavostmi, z nichž většina je k jídlu nebo k pití. Mezi nimi na předním místě jsou bretonské sušenky. Je jich mnoho druhů, základem je vždy cukr, máslo a vejce, ale variabilita je nezměrná. Dnešní recept by mohl být podle názvu zavádějící – galettes, to zní jako palačinky! Ale jsou to jen krásně křehké placičky z máslového těsta, podobné našim klubkám. Nebojte se soli v těstě, dodává tu přesnou specifickou chuť. Recept jsem našla na krásném webu Un dejeuner de soleil.

Na 20 – 30 kousků podle velikosti vykrajovátka

300 g hladké mouky
190 g změklého slaného másla (nebo obyčejné máslo a 1/2 rovné kávové lžičky soli)
120 g cukru krupice
2 žloutky +jeden na potření
vanilkový lusk nebo kávová lžička vanilkové esence

Máslo a cukr smícháme gumovou špachtlí, abychom získali hmotu, podobnou krému. Galettes bretons Přidáme žloutky a znovu promícháme. Přidáme poté mouku a rychle zpracujeme na vláčné těsto (nejlepší je promíchat ho nejdřív nahrubo v míse a pak přemístit na vál a propracovat rychle rukama). Zformujeme kouli, přikryjeme fólií a necháme v lednici nejméně 3 hodiny odpočinout.

Troubu rozehřejeme na 160-170°C.Galettes bretons
Těsto necháme chvíli při pokojové teplotě, pak z něj vyválíme plát o výšce cca 4 mm a vykrajujeme kolečka. Klademe je na pečící papr na plech a necháme deset minut v chladnu ztuhnout. Potřeme žloutkem, necháme 2 minuty zaschnout, pak potřeme podruhé, vidličkou ozdobíme vršek sušenky několika rýhami a pečeme 10-12 minut, podle velikosti  sušenek. Galettes se musí začít po okraji zabarvovat, ale nepečte je dohněda, byly by tvrdé. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce (sušenky budou křupavější).

Sušenky můžete uchovávat několik dní v dobře uzavřené krabičce.

Galettes bretons Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.