Omlouvám se nejdřív za obskurní fotografie, ale červená řepa je prostě fotogenická asi jako já, to je vůbec! Navzdory příšernému vzhledu ilustračních obrázků je to ale úžasné jídlo. Jsem takový experimentátor, co se jen tak něčeho nelekne a tentokrát se mi to tedy velmi vyplatilo. Ryba je připravena minimalisticky a řepa sofistikovaně, dohromady je to senzační! Jen se k tomu nehodí žádná běžná příloha. Snad jedině křupavé hranolky? Nám stačila čerstvá focaccia na vytření omáčky. Tady je recept:

4 porce lososa s kůží
6 – 8 malých syrových červených řep (nebo ekvivalent větších)
2 červené cibule, nakrájené na plátky
250 g malin (a trochu cukru, pokud nejsou sladké)
kopr nebo fenyklová nať (podle chuti)
3 lžíce medu nebo sirupu z agáve
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
olivový olej
sůl, pepř
Troubu rozehřejeme na 200°C.
Řepu oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, orestujeme cibuli do sklovita, osolíme a opepříme. Přidáme řepu a maliny, zalijeme trochou vody, aby byla řepa akorát tak ponořená. Přiklopíme, kastrol dáme do trouby a dusíme 45 minut. Občas promícháme. Vyndáme kastrol z trouby, pokud jsme pečlivky, vyjmeme čepu ze šťávy a šťávu přecedíme. Vrátíme řepu do přecezené omáčky, přidáme med, dosolíme případně a udržujeme v teple.
Rozehřejeme si troubu na gril, vsuneme pod něj plech s mřížkou na grilování. Na rozpálenou mřížku položíme osolené a opepřené porce lososa kůží nahoru a grilujeme 7 minut. Rybu zabalíme do alobalu a necháme ve vypnuté troubě pár minut dojít.
Podáváme lososa s řepou, omáčkou, zasypanou citrónovou kůrou a koprem nebo fenyklovou natí a s čerstvou rukolou.
2 komentáře
Použila jsem med z pomerančových květů, rozhodně necedit!!! Fenyklové chmýří a místo rukoly najemno plátky fenyklu jen chviličku prohnané na pánvi s kousíčkem másla a ochucené solí a kapkou citronové šťávy.
Kousek bagety na vytření té božské šťávy…
Luxus.
Ale neee..nejsem anonym…Eja