Dnes je tady recept, který asi všichni znají, ale je tady z výukových důvodů. Postup je popsaný tak, že ho zvládne i začátečník. Holandská omáčka není nic těžkého, jen když ji člověk začne dělat, nesmí v tu chvíli dělat opravdu nic jiného. Stačí chvilka nepozornosti a místo krému z citrónové šťávy a žloutků budeme mít míchaná vejce a potom se situace už nedá zachránit (ne, fakt ani mixováním). Odměnou za trpělivost (nebojte, celé to trvá jen několik minut) nám ale bude sametově jemná omáčka, která vezme naši rybičku, mrkvičku nebo chřest do teplé náruče a nás na chvilku na lepší místo. Takže tady je holandská omáčka:
Holandská omáčka
pro 4 strávníky
1 polévková lžíce citrónové šťávy
2 polévkové lžíce vody
3 žloutky
150 g másla pokojové teploty
sůl, bílý pepř
V kastrole, nejlépe s nepřilnavou úpravou, zahřejeme lehce citrónovou šťávu a vodu. Tekutina se rozhodně nesmí vařit, musí být jen příjemně teplá. Raději
vyzkoušejte prstem, nesmí pálit. Kastrol sundáme z ohně a metlou vešleháme do tekutiny žloutky. Pořádně prošleháme, pak vrátíme na velmi mírný oheň a
za stálého míchání (ano, neotočíme se ani, abychom se napili!) necháme zhoustnout. Trvá to několik minut. Pak opět sundáme z ohně a vešleháme pokrájené máslo, osolíme a opepříme podle chuti.
Omáčku neděláme moc dlouho dopředu, špatně se ohřívá. Pokud už ji dopředu uděláme, udržujeme ji v teple tím, že ji přikrytou postavíme třeba na obrácenou pokličku na hrnec s horkou vodou (ne vařící).
Podáváme k vařené mladé zelenině, k rybám v různých úpravách. Obzvlášť dobře si rozumí s lososem a chřestem. Dobrou chuť!