Hoummous neboli hummus nebo hommos je pasta z vařené cizrny, mixovaná s citrónovou šťávou a sezamovou pastou. Najdete ho v arabské kuchyni skoro všude, jako součást mezze (což je harmonická směs malých studených i teplých předkrmových jídel, která se podávávají během snídaně, oběda i večeře s chlebovými plackami), v sendvičích nebo jen tak s chlebem. V Sýrii existuje ještě verze s jogurtem, ale o té až jindy. Sezamovou pastu koupíte v každé arabské prodejně.
Na jeden velký talíř
250 g cizrny, namočené přes noc ve studené vodě
3 polévkové lžíce tahine, sezamové pasty
šťáva z jednoho citronu (podle chuti, možná ještě přidáte)
2 stroužky česneku
sůl
trochu vody z vaření cizrny
Cizrnu uvaříme ve vodě, ve které jsme ji měli namočenou (osolíme ji) doměkka. Scedíme a vodu z vaření si ponecháme. Zchladlou cizrnu dáme do mixéru spolu se všemi ostatními přísadami, přilijeme vodu z vaření tak, aby právě pokryla obsah mixéru a rozmixujeme. Někdo má rád hoummous jemný, mixuje tedy déle, já mám raději, když je trochu hrubší. Ochutnáme, dosolíme nebo přidáme citrónovou šťávu nebo tahine.
Hoummous rozetřeme na větší plochý talíř, ozdobíme sušenou paprikou a mletým římským kmínem a těsně před podáváním bohatě polijeme olivovým olejem, tím nejlepším, jaký máme. Podáváme s plackami a spoustou dalších mističek s podobnými lahůdkami. Recepty budou někdy následovat :-).