Už nevím, kde jsem tenhle nápad viděla, ale zůstal mi v hlavě. A v sobotu se mi hodil, protože jsem potřebovala rychlý a málo sladký dezert. Takže přišla na řadu hruška pečená v listovém těstě.
pro 6 strávníků
3 hrušky
listové těsto
třtinový cukr
trochu rozpuštěného másla
Hrušky neloupeme, rozpůlíme podélně a odstraníme jádřinec. Z vrchní strany je několikrát nařízneme.
Listové těsto rozložíme na pečící papír na plech, potřeme ho rozpuštěným máslem a lehce posypeme cukrem. Hrušky položíme řeznou stranou na těsto – dostatečně daleko od sebe, abychom je mohli nožem nebo rádýlkem obříznout kolem dokola. Necháme kolem každé půlky hrušky asi 1,5 cm těsta. Ze zbytků těsta vykrájíme lístky, přilepíme je nahoru ke šťopce, hrušky potřeme máslem, posypeme ještě trochu cukrem a dáme péct na 25 minut.
Podáváme vlažné, buď samotné, nebo s trochou vanilkové zmrzliny a karamelovou omáčkou. Dobrou chuť!