Po několika sladkých receptech konečně jeden ne tak úplně sladký :-). Podzim je podle kalendáře v plném proudu, ale na zahradě to zatím vypadá spíš jako v pozdním létě. I bylinky jsou pořád ještě zelené, takže můžeme použít trochu čertsvého tymiánu a udělat si hruškové carpaccio s medovo-citrónovo-tymiánovou zálivkou a se sušenou šunkou. Krásný předkrm pro přechod mezi létem a podzimem.
pro 6 strávníků
4 zralé tvrdé hrušky
100 g sušené šunky (Serrano, Bodega, Parma…)
kousek parmezánu vcelku
vlašské ořechy
pár lístků bazalky
Na zálivku:
3 lžíce medu
4 lžíce citrónové šťávy
5 lžic olivového oleje
špetka soli
1 polévková lžíce čertsvých lístků tymiánu
Suroviny na zálivku smícháme metličkou.
Těsně před podáváním hrušky nakrájíme na tenoučké plátky, pokapeme trochou zálviky a necháme deset minut odležet. Vyrovnáme na talíře, obložíme sušenou šunkou, ořechy a polijeme zálivkou. Na hrušky rozdrobíme kousek parmezánu a podáváme s opečeným toastem nebo grissini tyčkami.
2 komentáře
S medem z pomerančových květů. Navrch přistrouhnuto trochu pomerančové kúry. Luxusní.
Že jo? Díky, Ejo :-).