Trochu improvizovaný recept, ale v zásadě klasika :-). Na začátku byly krásné hrušky a chuť na čokoládu. A na konci hruškový koláč s čokoládovým krémem.
Křehké těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce studené vody
špetka soli
Čokoládový krém (creme pâtissiere au chocolat):
2 žloutky
2 vejce
30 g hladké mouky
30 g škrobové moučky (Maizena, Gustin)
130 g cukru
5 dcl mléka
pár kapek vanilkové esence
30 g másla
150 g tmavé čokolády
2 – 3 velké hrušky, zralé, ale pevné
2 kávové lžičky třtinového cukru
10 g másla
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, uprostřed uděláme důlek, do kteréhoumístíme žloutek a vodu, dokola nasekáme studené máslo a rychle zpracujeme na hladké těsto. Nepropracováváme dlouho, aby těsto zůstalo křehké. Hned vyválíme, vyložíme jím koláčovou formu, propícháme vidličkou a necháme v lednici odpočinout. Pokud nespotřebujeme všechno těsto, ze zbytku uděláme sušenky nebo košíčky k pozdějšímu použití.
Mléko s vanilkou v kastrolu zahřejeme až k varu a odstavíme. V misce šleháme žloutky, vejce a cukr do pěny, přisypeme mouku a škrobovou moučku, rozmícháme. Přiléváme do misky opatrně horké mléko a stále mícháme. Vrátíme směs do kastrolu a za stálého míchání vaříme, až směs zhoustne. Stáhneme z ohně, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, pak studené máslo, pokrájené na kousky a prošleháme. Krém nalijeme do misky, přetáhneme fólií, kterou přimáčkneme těsně k povrchu krému, aby se neudělal škraloup a necháme trochu vychladnout. Před použitím ještě prošleháme elektrickým šlehačem.
Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky. Na ozdobu si odkrojíme několik plátků z průřezu hruškou. Osminky opečeme na pánvi s máslem a třtinovým cukrem.
Troubu předehřejeme na 180°C. Korpus předpékáme asi 10 minut, pak na něj rozložíme opečené sminky hrušek a pečeme ještě dalších 10 minut. Necháme vychladnout.
Plátky hrušek pocukrujeme, necháme zkaramelizovat na pánvi.
Na korpus s hruškami roztřeme čokoládový krém, rozložíme na něj plátky hrušky a necháme vychladit. Podáváme se šlehačkou.