Hezký podzimní předkrm – hrušky pečené s medem a modrým sýrem, čerstvý zelený salát, ořechy, právě spadané ze stromu. Sýr nemusí být zrovna roquefort, hlavně aby nebyl moc slaný, ale pěkně výrazný, bleu d´Auvergne by se hodil, možná i gorgonzola, tu bych ale nemíchala z čerstvým sýrem. S nivou jsem nezkoušela, ale určitě to půjde.
Našla jsem ve starém čísle Cuisine et Vins de France a trochu poupravila.
Pro 4 strávníky
2 velké hrušky (Konference, Boscova lahvice)
1 polévková lžíce medu
15 g másla
sůl, pepř, špetka chilli
hrst jader vlašských ořechů
100 g roquefortu
lžíce žervé
citrónová šťáva
čtyři hrsti rukoly, olivový olej, balsamico, sůl
Troubu zahřejeme na 160°C.
Hrušky omyjeme, rozpůlíme podélně, vydlabeme jádřinec, pokapeme citronovou šťávou. V kastrůlku zahřejeme máslo a med, rozmícháme. Zapékací misku vymažeme máslem, hrušky do ní položíme řeznou stranou nahoru, polijeme medovým máslem, posolíme, opepříme, případně přidáme chilli (pro mě piment d´Espelette – úžasné baskické mleté papričky, pálivé přesně akorát). Pečeme 20 minut.
Mezitím rozmačkáme roquefort se žervé, přidáme ořechy, jen lehce podrcené. Vyndáme hrušky z trouby, jamky naplníme sýrovou směsí, posypeme zbylými ořechy a pečeme ještě 5 minut.
Podáváme s rukolou, ochucenou balsamicem, olivovým olejem a solí a celozrnným pečivem.
Dobrou chuť!