Asi už jste si všimli, že mám ráda hrušky. Mám. A sice je už skoro jaro, když ale někde vidím pěkné hrušky, nedá mi to. Takže zase jsem je koupila a dnes mi z nich vyšly hrušky pečené v červeném víně, s trochou vanilky a pomerančovou kůrou. Ze začátku jsem přidala ještě bobkový list, ale ten jsem záhy vyndala, neladilo to nějak dohromady (tedy aspoň po čuchu). Tady je recept:
Pro 4 strávníky
4 pevné zralé hrušky
20 g změklého másla
60 g cukru
20 ml vody
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
kůra z půlky pomeranče, nastrouhaná
300 ml červeného vína
pistácie nebo mandle na ozdobu
Troubu předehřejeme na 160°C. Vhodně velkou zapékací misku vymažeme částí másla.
Hruky oloupeme, ale necháme jim šťopky. Rozpůlíme každou hrušku podélně (šťopka tak zůstane jen na jedné půlce :-) ), vydloubneme jádřinec a hrušky řeznou stranou položíme do vymazané misky. Pomažeme je druhou částí másla, posypeme 2 lžicemi cukru.
V kastrolu svaříme zbytek cukru s vodou a tavíme, až nám vznikne zlatý karamel. Odstavíme, přilijeme víno (pozor, prská to!), přidáme vanilku a pomerančovou kůru, vrátíme na oheň a pár minut necháme povařit, aby se karamel ve víně rozpustil. Horké víno nalijeme kolem hrušek, šoupneme do trouby a pečeme asi 45 minut.
Při pečení často hrušky poléváme tekutinou. Po upečení hrušky přeložíme na mísu, víno vlijeme do kastrůlku a ještě chvíli povaříme, potřebujeme, aby z tekutiny vznikl pěkný hustý sirup. Nalijeme ho na hrušky a necháme vychladnout.
Před podáváním posypeme rozdrcenými pistáciemi nebo mandlemi. Můžeme přidat trochu ušlehané smetany, nebo vanilkovou zmrzlinu, ale i samotné hrušky chutnají skvěle. Výborné jsou vlažné. Dobrou chuť!