Co je hummus nebo hoummous asi každý ví. Pomazánka nebo dip z vařené cizrny s kořením, sezamovou pastou tahini a s olivovým olejem. Různě ochucený hummus jste už asi také jedli, je to více či méně dobré (skvělý pro mě byl objev hummusu s bazalkovým pestem, třeba). Ale hummus s avokádem bylo přímo zjevení. Avokádo dá cizrnové pastě krásnou jemnost a ještě krásnější nazelenalou barvu. Je poměrně těžké přestat se v misce šťourat tyčinkou, dokud v ní něco je a je těžké nepoužít prst na dočištění. Je to tak těžké, že u stolu může dojít i k menší strkanici. Zdrojem mi byl můj oblíbený Dejeuner de soleil. Tady je úplně jednoduchý recept na hummus s avokádem:
Hummus s avokádem
400 g konzervované cizrny i s nálevem
2 dobře zralá avokáda
2 malé čerstvé cibulky
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce tahini
několik lístků bazalky a máty
šťáva z jednoho citronu
špetka papriky nebo sumacu (případně obojí)
olivový olej
sezamová semínka
sůl, pepř
Cizrnu i s nálevem, cibulky, česnek, bylinky, tahini a šťávu z citronu dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši.
Avokáda rozpůlíme, zbavíme pecek a oloupeme. Pokrájíme na kousky, přidáme k rozmixované hmotě, osolíme, opepříme a přidáme pár lžic olivového oleje. Rozmixujeme znovu dohladka.
Podáváme posypané sezamovými semínky, zakápnuté olivovým olejem a citrónovu šťávou. Nejlepší jako příloha jsou grissini nebo chlebové placky.
Dobrou chuť!