Indonéská pálivá vejce

Indonéská pálivá vejceAneb verze indonéského jídla balado telur, místo čerstvých chilli papriček jsem použila omáčku Sriracha z krásného obchodu pálivéomáčky.cz  , doporučuji navštívit, netušila jsem, jak procítěné mohou být recenze pikantních omáček! Až budou dobré lilky, připravíme si lilkovou obdobu. Dnes indonéská pálivá vejce:

Pro 4 strávníky

6 vajec
4 šalotky
4 stroužky česneku
400 g plechovka drcených rajčat – kvalitních, nebo 3 velká zralá rajčata
2 polévkové lžíce omáčky Sriracha (nebo víc, podle toho, kolik snesete)
1 polévková lžíce vinného octa
sůl, pepř
2 kávové lžičky třtinového cukru
3 polévkové lžíce slunečnicového oleje

1 mladá naťová cibulka

Vejce ponoříme do vařící vody a vaříme 9 minut. Potom rychle zchladíme studenou vodou a oloupeme.

Šalotky a česnek oloupeme a nakrájíme na kostky. Spolu s rajčaty, pálivou omáčkou, solí a pepřem dáme do mixéru a rozmixujeme na pastu. V hlubším kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme rajčatovou pastu, cukr, ocet a přivedeme k varu. Vaříme odkryté zprudka asi 5 minut.

Během té doby rozehřejeme na pánvičce zbylou lžíci oleje a opečeme prudce vařená vejce, až se na nich začnou tvořit hnědé puchýřky. Obracíme je pravidelně, aby byla opečená ze všech stran. Opečená vejce vložíme do omáčky, ztlumíme plamen a pod pokličkou dusíme ještě asi 15 minut, až omáčka zhoustne a hezky obalí vejce.

Podáváme horké a na talířích posypeme nasekanou cibulkou a pokapeme olivovým olejem.

Indonéská pálivá vejceDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.