Dnešní recept je právě čerstvě vyzkoušen, takže píšu ještě trochu v euforii. Jako příloha k telecí pečeni to bylo strašně, strašně dobré. Stejně dobře by se jablka hodila ke kuřeti nebo vepřové pečínce, jako doplněk ke kachní paštice, nebo možná dokonce i jen tak, protože je to – jak jen to říct jinak – zkrátka strašně dobré. Šunku jsem použila schwarzwaldskou, protože se mi líbilo, že je trochu uzená, ale jakákoliv sušená šunka odvede dobrou práci. Jen bych nedoporučovala pancettu nebo slaninu, vypečený tuk se k jablkům nehodí. Tady je recept:
pro 4 strávníky
Jablka pečená se sušenou šunkou a tymiánem
4 jablka s pevnou dužinou
8 plátků sušené šunky
20 g másla
čertsvý tymián
sůl, pepř
Jablka nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a stopky. Rozehřejeme máslo a jablka asi 15 minut opékáme. Při opékání je pravidelně obracíme. Necháme vychladnout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Plátky šunky rozřízneme podélně napůl. Každou čtvrtku jablka obtočíme proužkem šunky, převážeme provázkem (můžeme samosebou použít i parátko, ale nebude to tak hezké). Pod provázek zasuneme snítku tymiánu. Jablka osolíme, opepříme a pečeme 15 minut, až se šunka pěkně opeče.
2 komentáře
Geniální!
Co nějaký jedlý provázek? Uvařená špageta by pečením ztvrdla, to ne. Dvojitý či trojitý provázek z pažitky? Z pórku?
Díky, díky, Ejo :-). Jedlý provázek je těžká věc, v troubě všechno zčerná. Ledaže bys vázala až po upečení, ale to si spálíš prsty, protože ty jablíčka jsou nejlepší teplý. Nebo je zkus omotat uzeným korbáčikem, ale pro mě už by to byla chuť navíc.