Pro nadcházející víkend se možná bude hodit recept na hezký zimní dezert – jablkový koláč v trochu netradiční hvězdné úpravě. Nemusí to být zrovna hvězdy, pokud vám Múza napoví, použijte klidně i jiné tvary. Jeho kouzlo totiž není ve tvarech, ale ve spojení jablek s karamelem. Tady je recept:
Jablkový koláč ve hvězdách
na těsto:
240 g hladké mouky
120 g másla
1 polévková lžíce cukru
1 žloutek
2 polévkové lžíce studené vody
špetka soli
na omáčku:
100 g cukru
30 g másla (slané, nebo nesolené a pěkná špetka soli)
1 dcl smetany
na náplň:
4 kyselejší jablka
4 lžíce zavařených jablek
4 lžíce rozinek, namočených v rumu
10 g másla
1 žloutek na potření
Nejdřív si připravíme těsto. Pokud použijeme robota, dáme všechny přísady do mísy robotu a propracujeme rychle hnětacími háky. Pokud těsto děláme ručně, nasypeme mouku na vál, přidáme sůl a cukr, uprostřed uděláme důlek a do něj vloíme žloutek, přidáme vodu, okolo nakrájíme máslo na malé kousky a rychle propracujeme těsto, až vznikne hladká koule. Necháme asi hodinu v chladnu rozležet.
Z cukru a lžíce vody uděláme karamel: cukr dáme do kastrůlku s pár lžicemi vody, nejlepší je, když kastrůlek má světlé dno, abychom dobře viděli, jak se karamel zabarvuje. Nehodí se teflonové nádobí, roztavený cukr má teplotu kolem 170°C. Necháme cukr bez míchání zahřívat. opravdu vůbec nemícháme, jen pečlivě dohlížíme, neodskočíme si ani nalít skleničku vína, ani utrhnout plevel před oknem a už vůbec se nejdeme podívat na maily! Když karamel začne hnědnout, zastavíme var lžící vody (pozor, prská!!!), mimo oheň vmícháme studené slané máslo, pokrájené na kousky, rozmícháme, přidáme smetanu a necháme znovu trochu prohřát. Nikdy nedáváme nejdřív smetanu, karamel by se nám srazil do jednoho velkého cukrového cucku a museli bychom dlouze vařit, abychom ho rozpustili. Takže nejdřív máslo… Přelijeme do omáčníku a dáme do chladna trochu ztuhnout.
Jablka nakrájíme na kostičky, na másle je chvilku opékáme, přidáme rozinky a zavařená jablka a promícháme.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Z těsta vyválíme kolo o velikosti koláčové formy (průměr 26 cm) a vyložíme jím formu. Těsto propícháme vidličkou. Ze zbytku těsta vykrájíme malým vykrajovátkem hvězdičky. Na těsto rozetřeme jablečnou náplň, polijeme několika lžicemi karamelové omáčky a hustě poklademe vykrájenými hvězdičkami. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30 minut.