Kakaová roláda s jahodami

Kakaová roláda s jahodamiNastává můj oblíbený čas v roce, kdy se stále ještě sklízí chřest, ale už dozrávají jahody! Takže se v příští době těšte na recepty víceméně založené na zmíněných komoditách. Dnes to bude něco sladkého – kakaová roláda s jahodami. Když říkám jahody, myslím opravdické jahody z vraňanské jahodárny, úplně zralé a ještě teplé od sluníčka. Chtěla jsem do šlehačky zamíchat mascarpone, ale zjistila jsem, že žádné nemám, tak jsem použila tvaroh. Bylo to výborné!

A byla to moje úplně první roláda v životě :-). Tady je recept:

Kakaová roláda s jahodami

4 vejce
120 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
2 lžíce vařící vody
špetička soli

400 ml smetany ke šlehání
200 g tvarohu
asi 2 lžíce moučkového cukru
300 g dobře zralých jahod

Kakaová roláda s jahodamiTroubu zahřejeme na 180°C. Plech vyložíme papírem na pečení.

Mouku prosijeme s kakaem. Oddělíme bílky od žloutků a žloutky šleháme s polovinou cukru do pěny, v polovině šlehání přilijeme dvě lžíce vařící vody. Pěna musí být světlá a lehká, šlehač by v ní měl zanechávat jasné stopy. Bílky se špetkou soli ušleháme téměř dotuha a pak vsypeme druhou polovinu cukru a došleháme do pevného sněhu.

Do žloutkové směsi natřikrát vmícháme střídavě sníh a mouku s kakaem (vždycky přidáme sníh, promícháme gumovou stěrkou, přisypeme třetinu mouky a zase lehce promícháme stěrkou – těsto zespodu nadzvedáváme a překládáme přes sebe, chceme docílit toho, aby bylo dokonale promíchané, ale stále nadýchané).

Hotové těsto nalijeme na plech a rozetřeme rovnoměrně ke krajům. Pečeme asi 10 minut. Ještě horké těsto poprášíme hladkou moukou a překlopíme na čistý plech. Necháme úplně vychladnout, než stáhneme papír z povrchu.

Zatímco plát chladne, opereme a osušíme jahody, odšťopkujeme a nakrájíme nadrobno. Pár si jich necháme na ozdobu. Tvaroh smícháme s trochou tekuté smetany. Zbylou smetanu ušleháme s cukrem na tuhou šlehačku a opatrně promícháme s tvarohem. Nakonec zamícháme kousky jahod.

Dvě třetiny náplně rozetřeme na piškotový plát, ne úplně do konce, aby náplň nevyhřezla při stáčení a opatrně rolujeme, můžeme si pomoct utěrkou nebo papírem na pečení. Stočenou roládu potřeme zbylým krémem a ozdobíme jahodami. Necháme vychladit aspoň na tři hodiny. Kakaová roláda s jahodami

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Tvaroh vanička či kostka ve staniolu? V některých receptech je to dost podstatný rozdíl…Tady bych možná tipla plnotučnou olešnickou vaničku, ale protože jsem srab, přidala bych do šlehačky ztužovač.
    Rolády nejsou úplně můj šálek čaje ani na pečení ani na jídlo, ale tahle vypadá úžasně. Víkend se blíží, návštěva taky…

  • Petra napsal:

    Tvarh z vaničky, klidně může být i polotučný, ale plnotučný bude lepší. A ztužovač opravdu není třeba, nepoužívám ho vlastně nikdy. Šlehám smetanu nejdřív pomalu, docela dlouho pomalu a pak zrychluji, až nakonec šlehám na nejvyšší rychlost a šlehačka mi nikdy nepadá. Jen je potřeba hlídat, aby se mi to nesrazilo na máslo :-). Ať se povede!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.