Možná se vám moc líbí ty roztomilé čekankové buclaté puky a nevíte, co s nimi? Zkuste dnešní recept, budete jenom příjemně překvapeni. Karamelizovaná čekanka s ořechy se hodí jako předkrm, nebo jako příloha k minutkově připravenému masu, spíš hovězímu, my jsme si ji dali k pěkně krvavému roastbeefu. Ale o roastbeefu někdy jindy. Dnes je na programu čekanka… Recept jsem našla na svém oblíbeném velmi inspirativním webu Piment oiseau:
pro 4 strávníky
8 pěkných čekankových puků
100 g másla
4 polévkové lžíce třtinového cukru
2 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce balsamikového octa
sůl, pepř
velká hrst vlašských ořechů
Čekanku opereme a rozpůlíme podélně. Ve velké pánvi, nebo dvou – čekanky musí ležet v jedné vrstvě – rozpustíme máslo a čekanky pomalu opékáme asi 25 minut. Osolíme a opepříme a často běhěm pečení otáčíme. Zasypeme opečené čekanky třtinovým cukrem a necháme, stále na slabém plameni, zkaramelizovat. Pak přidáme med a balsamiko, necháme omáčku zhoustnout a přihodíme ořechy. Všechno pěkně obalíme v omáčce a máme hotovo.
Podáváme teplé a nezapomeneme na dobré pečivo, protože karamelová omáčka je vynikající. Víno se hodí buď pěkně syté červené nebo třeba polosuchý pinot gris. Dobrou chuť!