Karamelizovaný lilek se sezamem

A zase jeden lilkový recept, tentokrát trochu exotický, japonský. Karamelizovaný lilek se sezamovým olejem a semínky. Nepotřebuje žádný dlouhý úvod, snad jen – je to strašně dobré (na to, že je to lilek, dodávají někteří :- ) ). Recept jsem našla na svém oblíbeném místě. Pro 4 strávníky potřebujeme:

Karamelizovaný lilek2 velké lilky
4 lžíce škrobové moučky
neutrální olej na smažení

 

 

 

na omáčku:
2 dcl japonské sójové omáčky, světlejší (dávala jsem Kikkoman)
8 polévkových lžic mirinu (nebo sherry)
2 kávové lžičky cukru
2 kávové lžičky škrobové moučky, rozmíchané v 1 dcl vody
2 stroužky česneku, rozmačkané
asi 5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
2 polévkové lžíce sezamového oleje
2 polévkové lžíce sezamových semínek

Lilky omyjeme a nakrájíme na větší kousky, nebo silná kolečka. rychle je opláchneme pod vodou, osušíme. Dáme je do mikroténového  sáčku, přisypeme škrob a protřepeme, aby všechny kousky lilku byly dobře obalené. Na pánvi rozehřejeme olej a kousky lilku ze všech stran pěkně opečeme, dozlatova. Vyjmeme a osušíme na papírové utěrce.

Karamelizovaný lilek Karamelizovaný lilek

 

 

 

 

Karamelizovaný lilekPánev osušíme a dáme na ni sezamový olej. Přidáme česnek a zázvor a chvíli restujeme na mírném ohni. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, za stálého míchání a ne moc, aby omáčka nebyla hořká.

Přilijeme sójovou omáčku, mirin nebo sherry, potom škrob i s vodou. Povaříme, aby omáčka zhoustla, vrhneme do ní lilek, promícháme, přidáme sezamová zrníčka a podáváme s rýží horké, nebo vlažné se salátem z rukoly. Můžeme přidat i ztracené vejce.

Karamelizovaný lilek

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

7 komentářů

  • Katka napsal:

    tak tohle je fakt luxus.. kam na to chodite a ty vase obrazky….

  • Petra napsal:

    Diky, to je mily :-). A ten lilek je fakt dobrej.

  • Katka napsal:

    mam dotaz, opravdu 2dcl sojovky? minule jsem tam dala tretinu a dneska vse co jste napsala a je to hodne slane…

  • Petra napsal:

    Ono to má takovou silnou chuť, pro nás trošku nezvyklou, ale taky záleží, jak velký máte lilek, já měla dva opravdu hodně velké, bohužel jsem je nezvážila, ale mohly mít dohromady dost přes půl kila. Zkuste si to přizpůsobit tak, aby vám to chutnalo, když se přesně nedodrží množství, většinou se nic nestane :-). A děkuju za důvěru :-).

  • Petra napsal:

    A ještě jsem zapomněla napsat (do receptu to doplním), že jsem tam dávala Kikkoman sójovku, takže když se použije nějaká tmavá čínská, může to mít taky vliv.

  • Katka napsal:

    davala jsem kikkomana dokonce mene jen 120ml, a lilky jsem mela obri tak 750g oba…. no ale mozna je to tim, ze ja temer nesolim… a nebo jsem tam dala mene toho sherry.. proste minule jsem to nakombinovala lepe:-)))tak se musim servirovat s kysanou smetanou.. a tim se ta slanost zmirni…

  • Katka napsal:

    jinak dekuji za odpovedi..:-)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.