Po dlouhé době zase něco sladkého. Máme tady u nás všichni slabost pro slaný karamel a pro lehké dezerty a v tomhle receptu se obojí potkává. Jeden recept na cheesecake bez pečení sice už tady na hrnci máme, ale ten je do skleniček. Rozpis dnešního je na formu o průměru 20 cm, já jsem udělala z poloviční dávky a pohodlně jsem měla jeden malý cheesecake v osmicentimetrové formičce a jeden v deseticentimetrové. Ten malý zase pohodlně stačil pro dva. Každopádně byl opravdu moc dobrý, lehký, ne moc sladký. Ozdobila jsem ho ještě lískovým oříškem, napíchnutým na párátko a namočeným do ještě neředěného karamelu. Tady je recept:
Karamelový cheesecake bez pečení
300 g sušenek (třeba Digestive, Bebe, možná i Lotus)
50 g másla
400 ml šlehačky
250 g Philadelphie
150 g tvarohu
3 plátky želatiny
vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
2 polévkové lžíce cukru
160 g cukru
200 ml smetany
60 g slaného másla
do formy o průměru 20 cm
Do malého kastrůlku nasypeme cukr, přidáme pár kapek vody a postavíme na mírný oheň. Nemícháme, jen čekáme, až se cukr roztaví a začne hnědnout. Pak promícháme a necháme přiměřeně zezlátnout. Pozor, abychom karamel neudělali moc tmavý, byl by potom hořký.
Vlijeme do karamelu lžíci vody, aby se zastavil proces pálení (pozor, prská to velice!), odstavíme a vmícháme máslo, pokrájené na kousky a smetanu. Vrátíme na oheň a mícháme, až se karamel znovu rozpustí na hladkou omáčku. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Želatinu namočíme do studené vody. Ze šlehačky si ponecháme trošičku v misce, budeme v ní posléze želatinu rozpouštět.
Stěny formy vyložíme fólií, aby se cheesecake lépe dostával ven. Sušenky rozmixujeme s rozpuštěným máslem a natlačíme je na dno formy. Použijeme prsty nebo si pomůžeme dnem skleničky. Smetanu vyšleháme dotuha. Malý zbytek smetany v mističce lehce zahřejeme,
rozpustíme v něm vymačkanou želatinu a přidáme ji k vyšlehané smetaně a ještě chvilku šleháme. V míse rozetřeme gumovou stěrkou
philadelphii a tvaroh s cukrem a vanilkou (buď použijeme zrníčka z vnitřku lusku, nebo přikápneme esenci), vmícháme několik polévkových lžic vychladlé karamelové omáčky a nakonec opatrně vmícháme vyšlehanou smetanu s želatinou. Směs nalijeme na sušenkový korpus, překryjeme fólií a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Před podáváním cheesecake ozdobíme zbylou karamelovou omáčkou a rozdrobenými sušenkami.
Dobrou chuť!